Rusija

Nebenzja: SAD napale dva cilja u Siriji po naređenju Bajdena

Ovakve akcije, u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba samo mogu da izazovu oružane eskalacije širom regiona, kaže stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja
Nebenzja: SAD napale dva cilja u Siriji po naređenju Bajdena© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Sjedinjene Američke Države počinile su grubo kršenje međunarodnog prava i ugrozile suverenitet Sirije izvršavanjem napada na ciljeve na teritoriji Sirije, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti.

"Snage Sjedinjenih Država su 26. oktobra, po naređenju predsednika Džozefa Bajdena, napale dva cilja u oblasti grada Bu-Kemala. Vašington je saopštio da je napad izveden u okvirima prava na samoodbranu, ali u američkom stilu, hiljadama kilometara daleko od teritorije samih Sjedinjenih Država. Ovakve nelegitimne akcije Vašingtona nisu ništa drugo do grubo kršenje sirijskog suvereniteta i međunarodnog prava", istakao je Nebenzja.

On je napomenuo da ovakve akcije, u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba samo mogu da izazovu "oružane eskalacije širom regiona".

image