Rusija

Nebenzja: U Pojasu Gaze humanitarna katastrofa biblijskih razmera, rešenje mora biti diplomatsko

Prioritet svetske zajednice je da se zaustavi krvoproliće, umanji šteta po civilno stanovništvo, dok rešenje situacije treba da se potraži na političkom i diplomatskom polju, istakao je stalni predstavnik Rusije u UN
Nebenzja: U Pojasu Gaze humanitarna katastrofa biblijskih razmera, rešenje mora biti diplomatsko© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Na okupiranoj palestinskoj teritoriji – Zapadnoj obali i Pojasu Gaze – odvija se humanitarna katastrofa biblijskih razmera, a do rešenja situacije može da se dođe jedino diplomatskim putem, ocenio je stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.

"Pojas Gaze je potpuno blokiran. U enklavi nema interneta, ne funkcioniše mobilna telefonija, jednostavno je odsečena od ostatka sveta. Niko sa sigurnošću ne zna šta se sada tamo dešava", kaže on.

Pojavljuju se dokazi da Izrael blokira transport ionako oskudne humanitarne pomoći do Pojasa Gaze, rekao je Nebenzja i dodao da je od 21. oktobrasamo 94 kamiona prošlo kroz jedini kontrolni punkt. Zbog svega toga u enklavi nema vode, goriva, hrane, lekova, a ljudi su uplašeni i očajni.

Međutim, Izrael demonstrativno ignoriše mišljenje većine članica UN, uključujući mnoge zapadne države, o potrebi okončanja nasilja, tvrdi Nebenzja. Prioritetni zadatak svetske zajednice danas je da se zaustavi krvoproliće, umanji šteta po civilno stanovništvo, a rešenje situacije treba da se potraži na političkom i diplomatskom polju.

Rusija ulaže intenzivne napore da se smiri situacija na terenu, kako bi se kriza što pre rešila, dodao je. "Preneli smo jasnu poruku svim uključenim stranama o tome da postoji hitna potreba za prekidom vatre i obezbeđivanjem humanitarnih koridora, kako bi se pružila pomoć svima kojima je potrebna", istakao je Nebenzja.

Obratio se onda kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država rekavši im da su njihovi dvostruki standardi isuviše očigledni te im je postavio konkretna pitanja.

"Objasnite zašto ste protiv prekida vatre? Da li to znači da SAD, kao stalna članica SB, podržavaju doktrinu 'potpune odmazde' u Gazi? Gde je vaša empatičnost prema civilima, koju tako elokventno izražavate na svakom sastanku Saveta o Ukrajini? I to uprkos činjenici da životi civila u Ukrajini nisu izloženi ni približno istom riziku, kako je to sa Palestincima u Gazi. Ili, ipak, razmišljate samo o onima na evropskom kontinentu, a niko u Vašingtonu ne brine o životima Palestinaca?", pitao je direktno.

Odgovor od američke strane do kraja sastanka nije dobio.

image