Kremlj: Rusija pojačava borbu protiv stranog mešanja

Portparol Dmitrij Peskov reagovao je danas i na ideju Turske o stvaranju alternative Savetu bezbednosti UN

Mere za suzbijanje spoljnog mešanja u poslove Ruske Federacije biće pojačane, odluka je doneta nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Sudeći po tome ko je sve učestvovao na jučerašnjem sastanku sa ruskim predsednikom, može samo da se pretpostavi da će dalja diskusija biti o jačanju mera za suzbijanje tog istog spoljnog mešanja, uključujući spoljnu manipulaciju informacijama", kazao je Peskov.

Kako je istakao, događaji na aerodromu Mahačkala biće analizirani na osnovu rezultata istražnih radnji, kako bi se minimizirala ili eliminisala mogućnost njihovog ponavljanja u budućnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je juče sastanak sa visokim zvaničnicima Ruske Federacije povodom događaja na aerodromu u Mahačkali, na kojem je izjavio da oni koji stoje iza krize na Bliskom istoku pokušavaju da seju mržnju i destabilizuju i podele rusko multietničko društvo.

Ideja Turske o stvaranju alternative SB UN zahteva konsenzus

Komentarišući ideju Turske o stvaranju alternative Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Peskov je rekao da je za takvu ideju potreban isti konsenzus koji je postojao i prilikom formiranja SB UN.

"Smatramo da sistem UN, uprkos velikoj neefikasnosti u pogledu najvažnijih pitanja, ostaje jedini i nesporni međunarodni mehanizam. Svojevremeno je nastao kao proizvod veoma složenih sporazuma i složenog međunarodnog konsenzusa, stoga takva inicijativa kakvu je najavila turska strana zahteva, u najmanju ruku, isti konsenzus", ukazao je portparol Kremlja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, u pozadini napada na bolnicu u Pojasu Gaze, proglasio Savet bezbednosti UN neefikasnim, istakavši da je potrebna reforma te organizacije.