Rusija

Ruska samohodna haubica "koalicija-SV": Novo artiljerijsko sredstvo velikog dometa i preciznosti

Preciznost, mobilnost, velika vatrena moć i automatizacija većine podsistema i komponenti su glavne odlike nove ruske samohodne haubice
Ruska samohodna haubica "koalicija-SV": Novo artiljerijsko sredstvo velikog dometa i preciznostiwww.globallookpress.com © MOD Russia

Jedna od najpoznatijih kompanija ruske odbrambene industrije "Rosteh", saopštila je 20. oktobra da je najnovija samohodna haubica 2S35, bolje poznata kao "koalicija-SV", prošla sva neophodna testiranja, kao i da je spremna za serijsku proizvodnju.

Interesantan je podatak da je upotreba ovog artiljerijskog sredstva zabeležena više puta tokom trajanja Specijalne vojne operacije, zbog čega se može zaključiti da je u sklopu pomenutih ispitivanja obavljen i deo u realnim borbenim uslovima.

2S35 "koalicija-sv" je samohodna haubica u kalibru 152 mm. Prvi prototip, tačnije tehnološki demonstrator "koalicije", naoružan sa dva topa, konstruisan je 2006. godine, međutim ubrzo se odustalo od ovog koncepta.

Stoga je 2013. godine, napravljen novi prototip drugačijeg dizajna sa jednim topom, a predserijska proizvodnja pokrenuta je godinu dana kasnije. Nova platforma predstavljena je javnosti tokom parade povodom Dana pobede u Velikom otadžbinskom ratu, 9. maja 2015. godine u Moskvi. U istom periodu ruskoj vojsci isporučeno je prvih 12 komada, kako bi se obavila početna ispitivanja, odnosno otkrili i otklonili eventualni nedostaci.

Testiranje i opitovanje je trajalo čitavih osam godina, uz istovremeno otklanjanje pojedinih tehničkih problema, pa su "koalicije" proizvođene u malim količinama, što će se promeniti u bliskoj budućnosti.

Osnovna namena ove samohodne haubice je pružanje vatrene podrške i dejstvo po oklopnim vozilima, sredstvima artiljerije, živoj sili, komandnim i kontrolnim centrima, opremi, objektima, sistemima PVO i položajima neprijatelja.

Dizajn, dimenzije i mobilna komponenta

Po svom spoljašnjem izgledu, "koalicija-SV" u velikoj meri podseća na svog prethodnika samohodnu haubicu 2S19 "msta-S", koju bi nakon određenog vremena trebalo u potpunosti da zameni. Nova haubica ima nešto veće dimenzije, pa dužina trupa iznosi 6,5 m, dužina sa topom napred 13 m, širina 3,6 m, visina 3,5 m, a borbena težina oko 55 tona.

Odeljak za posadu se nalazi u prednjem, kupola sa haubicom u srednjem, dok su elementi pogona u zadnjem delu. Glavne novine u odnosu na prethodnika, ogledaju se u većoj automatizaciji i posledično manjem broju članova posade (3 umesto 5), koju čine vozač, komandir i nišandžija.

Povećan je i nivo sigurnosti posade, budući da se sva tri člana nalaze u izolovanoj kapsuli zaštićenoj ojačanim unutrašnjim pregradama. Vozač se nalazi u sredini kapsule, nišandžija i komandir sa njegovih bočnih strana, a iznad svakog od njih pozicioniran je zaseban otvor za izlaz iz vozila. Stoga se može zaključiti da je kupola "koalicije-SV" besposadna, što predstavlja još jedan novitet u odnosu na "mstu-S".

"Koalicija-SV" je zasnovana na guseničnoj platformi, tačnije šasiji osnovnog borbenog tenka T-90. Na osnovu dostupnih podataka, pretpostavlja se da je opremljena dizel motorom sa turbopunjačem V-92S2, jačine 1.000 konjskih snaga, što omogućava maksimalnu brzinu od 60 km/h na putevima i operativni domet od 500 km.

Vatrena moć "koalicije"

Primarno naoružanje nove samohodne haubice je top 2A88 u kalbiru 152 mm, opremljen kompenzatorom trzaja sa pet proreza, tj. rupa za preusmeravanje barutnih gasova. Opseg kretanja naoružanja sa kupolom je 360 stepeni po azimutu, dok vrednosti kretanja po elevaciji za sada nisu poznate.

Ovaj top ima širok spektar upotrebljive municije, koji pored standardnih, obuhvata i visoko-eksplozivne visokoprecizne vođene granate, projektile sa ometačima, kasetne granate sa protivoklopnom submunicijom i visoko-eksplozivne fragmentirajuće projektile sa pomoćnim raketnim pogonom (busterom). Domet za standardnu municiju je 30 km, dok je za granate sa busterom oko 40 kilometara.

Kada su u pitanju visoko precizni vođeni projektili, "koalicija-SV" može koristiti sada već dobro poznati i testirani "krasnpolj" sa laserskim navođenjem i dometom od 20-25km. Prema pojedinim izvorima "Centralni istraživački institut Burevestnik" privodi kraju program razvoja novog vođenog projektila sa dometom od čak 70 kilometra i visokim stepenom preciznosti.

Proces rukovanja municijom i punjenja je potpuno automatizovan, a top se puni pneumatskim nabijačem, pa brzina paljbe iznosi osam granata u minuti. Procenjuje se da je "koalicija" osposobljena za vršenje istovremenog udara sa više projektila po jednom cilju (Multiple Round Simultaneous Impact, MRSI). Pomenuti način dejstva podarzumeva ispaljivanje više granata sa različitim putanjama i veličinom punjenja, u roku od nekoliko sekundi. Stoga projektili sa većim lukom, stižu do cilja u isto vreme, kao i oni sa nižim lukom.

Svaka samohodna haubica nosi između 60 i 70 komada municije, a budući da se sistem za njenu dopunu nalazi u zadnjem delu besposadne kupole, dakle iza topa, postoji opcija dopune direktno iz pomoćnog kamiona. Pored procesa punjenja topa, automatizovano je i ciljanje zahvaljujući kompjuterizovanom sistemu upravljanja vatre i savremenim displejima članova posade, koji prikazuju sve neophodne parametre u vezi sa nišanjenjem, paljbom i lokacijom, odnosno navigacijom sistema.

Pored opcije autonomnog dejstva posade unutar samohodne haubice, "koalicija" je osposobljena i za daljinsko upravljanje vatrom.

Za zaštitu kompleksa od pretnji sa kopna i iz vazduha, na krovu kupole ugrađena je daljinski upravljana borbena stanica (DUBS) 6S21, naoružana teškim mitraljezom "kord" u kalibru 12,7h108 mm, sa borbenim kompletom od 200 metaka. Dodatno, haubica je opremljena i dispenserima dimnih granata za "sakrivanje" od vođenih raketa.

image