Zaharova: Ponašanje SAD uzrok tragičnih događaja na Bliskom istoku

Rusija preduzima aktivne napore da pomogne u rešavanju situacije sa Rusima koji su taoci Hamasa, kaže portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Sjedinjene Američke Države su decenijama prekrajale svet kako njima odgovara, što je uzrok tragičnih događaja koji se danas dešavaju u svetu, uključujući i Bliski istok, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Toliko događaja koji se odvijaju istovremeno i koji su očigledno izazvani jednom ideologijom, jednom rukom, po istom scenariju – to ne može da ne izaziva osećaj straha i užasa od onoga što sada vidimo. To više nije lokalni, izolovan slučaj. To je tendencija koja, nažalost, uzima maha. 400 dece je poginulo za dan u Pojasu Gaze. Čuli smo kletve na račun Izraela i pozive da se preduzmu mere, ali treba videti koren zla. A koren je u tome što je jedna država, Sjedinjene Američke Države, veruje da je moguće da decenijama prekraja svet kako njoj odgovara", ocenila je Zaharova.

Ona je, takođe, kazala da Rusija preduzima aktivne napore da pomogne u rešavanju situacije sa Rusima koji su taoci Hamasa.

Kako je pojasnila, to nisu turisti koji su se u tom momentu našli u zoni sukoba, već je reč o ljudima koji žive u Izraelu i imaju dvojno državljanstvo.

Zaharova je naglasila da se Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nalazi u kontaktu sa svim stranama po tom pitanju.