Putin potpisao poništenje ratifikacije Sporazuma o zabrani nuklearnih proba

Moskva je ranije jasno stavila do znanja da mogućnost da Rusija odbije da ratifikuje taj sporazum ne znači da planira da sprovede nuklearne probe

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je nacrt zakona o opozivu ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), navodi se u dokumentu objavljenom danas u Moskvi.

Odluka dolazi nakon što je Putin tokom plenarne sednice kluba Valdaj u oktobru rekao da bi Moskva mogla da odrazi stav Vašingtona i da povuče ratifikaciju sporazuma iz donjeg doma parlamenta.

Ruska Duma je nacrt zakona o povlačenju ratifikacije iz tog sporazuma usvojila na sednici 17. oktobra.

"Vašington konačno mora da shvati da hegemonija sa njihove strane ne vodi ničemu dobrom. Potreban je dijalog na principima međusobnog poštovanja, odsustva dvostrukih standarda i nemešanja u poslove suverenih država. Ruska Federacija učiniće sve da zaštiti svoje građane i obezbedi očuvanje globalnog strateškog pariteta", napisao je tada predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, sa svoje strane, novinarima tada rekao da moguće odbijanje Rusije da ratifikuje CTBT "ne znači deklaraciju o nameri da sprovede nuklearne testove".

CTBT je potpisalo 187 država, a ratifikovalo 178 zemalja učesnica. Međutim, nekoliko zemalja, uključujući nuklearne sile - SAD, Kinu i Izrael - to još uvek nije uradilo. 

Rusija je CTBT potpisala 1996, a ratifikovala četiri godine kasnije. Neke države, među kojima su i SAD, nikada nisu ratifikovale taj međunarodni sporazum.