Rusija

Peskov: Ne nosimo ružičaste naočare, izvlačimo korist od sankcija

Portparol Kremlja je govorio o tome da Kijev nema šansi na bojnom polju, o sankcionom pritisku Zapada na Rusiju, ukidanju ruske kulture u Ukrajini, planovima Vladimira Putina, o neuspešmom lansiranju američke rakete iznad Tihog okeana i razvoju odnosa evropskih zemalja sa Kazahstanom
Peskov: Ne nosimo ružičaste naočare, izvlačimo korist od sankcijawww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Kijev treba da razume da je apsurdno čak i govoriti o mogućnosti njegove pobede na bojnom polju, što pre kijevski režim to shvati, pre će se otvoriti mogućnost za mirno rešenje, ističe portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, Rusija dosledno nastavlja da sprovodi Specijalnu vojnu operaciju i svi ciljevi moraju biti postignuti.

Govoreći o dvanaestom paketu sankcija koje Zapad sprema Rusiji, Peskov ističe da se ruska privreda se dobro prilagodila, zemlja pokušava da izvuče korist za sebe i na neki način to i uspeva.

Na Zapadu imaju problema sa "deficitom ideja", mada još uvek pronalaze opcije, dodaje Peskov.

"Ne nosimo ružičaste naočare. Znamo da će pokušati da povećaju pritisak sankcijama. Trudimo se da iz toga izvučemo korist i na neki način uspevamo", pojašnjava Peskov.

U Ukrajini se nastavlja psihoza kijevskog režima, kaže portparol Kremlja govoreći o ukidanju izvođenja ruskog baleta u toj zemlji.

"Kijevski režim pokazuje svoju suštinu. Od pamtiveka je poznato da je svako ignorisanje kulture, posebno kulture koja je neraskidivo povezana sa Ukrajinom, apsurdno. Ovo što kijevske vlasti rade je apsurd i glupost", kaže on.

Javnost će blagovremeno biti obaveštena o formatu učešća Rusije na samitu Azijsko-pacifičkoj ekonomskoj saradnji, koji će biti održan u novembru u SAD, dodaje on.

SAD su obavestile Rusiju o planovima za lansiranje interkontinentalne rakete iznad Tihog okeana, otkriva Peskov i navodi Kremlj nije taj koji treba da komentariše neuspešno lansiranje rakete.

Kako je ranije objavljeno, američka vojska je digla u vazduh interkontinentalnu balističku raketu "minuteman III" iznad Tihog okeana zbog problema koji su nastali tokom probnog lansiranja.

Što se tiče planova ruskog predsednika Vladimira Putina, on će na Dan narodnog jedinstva tradicionalno da položi cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu, dodaje portparol Kremlja.

Kazahstan razvija odnose sa onim državama koje odgovaraju njegovim interesima, uključujući i evropske, to je apsolutno normalan proces, ističe Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj gleda na zbližavanje evropskih zemalja i Kazahstana.

Prethodno je mađarski predsednik Viktor Orban rekao da je Kazahstan istorijski dom Mađara, a francuski predsednik Emanuel Makron je posle posete Kazahstanu objavio objavu na društvenim mrežama na kazahstanskom jeziku.

"Zaista postoje istorijski koreni, postoji jedna velika grupa turkijskih jezika koja uključuje i Mađarski. Gospodin Orban je to imao u vidu. Rusija sa Kazahstanom razvija odnose koje ceni", pojašnjava portparol Kremlja.

image