SAD uvele novi paket sankcija Rusiji: Na listi i inženjer "lanseta"

Na listi se našao i glavni konstruktor podružnice koncerna "Kalašnjikov" nazvane "Zala Aero", Aleksandar Zaharov, koji je učestvovao u razvoju dronova Lanset, i članovi njegove porodice

SAD su uvele novi paket sankcija usmeren protiv ruskih kompanija i fizičkih lica, saopštio je američki Stejt department.

"Danas, u koordinaciji sa Ministarstvom finansija, Stejt department uvodi sankcije kako bi dalje uticao na pojedince i entitete povezane sa ruskim ratnim naporima i drugim zlonamernim aktivnostima", navodi se u saopštenju.

Vašington je uveo sankcije protiv više od 30 fizičkih i više od 200 pravnih lica, među kojima se nalaze Sveruska regionalna razvojna banka, Berza Sankt Peterburga, banka Ruski standard, Moskovski državni tehnički univerzitet Bauman i drugi. 

Na spisak sankcionisanih lica su dodati, između ostalih, zamenik ministra za digitalni razvoj Rusije Oleg Kačanov, zamenik ministra energetike Anastasija Bondarenko, predsednica Upravnog odbora Nacionalnog centra za pomoć nestaloj i povređenoj deci Jelena Milska. 

Na listi se našao i glavni konstruktor podružnice koncerna "Kalašnjikov" nazvane "Zala Aero", Aleksandar Zaharov, koji je učestvovao u razvoju dronova Lanset, i članovi njegove porodice.

Kao rezultat toga, sva imovina i interesi u imovini ovih lica koji se nalaze u SAD - ili u posedu ili pod kontrolom američkih građana - blokirani su i moraju se prijaviti Kancelariji za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija, zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

Kako je preneo "Fajnenšel tajms", SAD su proširile sankcije protiv Rusije, targetirajući i kompanije i pojedince u Turskoj, Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog snabdevanja Moskve robom koja se može koristiti u vojne svrhe.

U problematičnom trenutku za američko-turske odnose, sankcije protiv nekoliko turskih grupa bile su uglavnom usmerene na dobavljače tehnologije i elektronike u Rusiju, koji su dospeli direktno ili preko drugih posrednika, navode za FT diplomatski izvori.  

SAD su takođe ciljale kinesku grupu za koju Vašington tvrdi da je "isporučila radarske komponente ruskom državnom proizvođaču raketa za upotrebu u naprednim protivvazdušnim raketnim sistemima".

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kompanija ARKS Fajnenšal endženiring i četvoro njihovih zaposlenih stavljeni su pod sankcije jer su navodno dozvolili Rusima da prenesu imovinu u zalivsku državu i identifikovali načine da ruska banka VTB pretvori rublje u američke dolare.