GS UN: Rusija da plati ratnu odštetu Ukrajini, Srbija uzdržana

Manje od polovine članica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija podržalo nacrt rezolucije o naknadi štete Kijevu

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) usvojila je danas rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora da plati Ukrajini ratnu odštetu i da je Moskva odgovorna za invaziju na Ukrajinu.

Sednica je održana na inicijativu Ukrajine, Holandije, Kanade i Gvatemale.

Rezoluciju je podržalo 94 od 193 država članica Generalne skupštine UN, dok za nju nije glasalo 99 država.

Prema nacrtu rezolucije koji je podnet Generalnoj skupštini UN na razmatranje, "preporučuje se da njeni članovi u saradnji sa Ukrajinom formiraju međunarodni registar štete, koji će služiti kao dokumentovani dokaz o navodnoj šteti, gubicima i ranjavanjima".

U rezoluciji se navodi i da je šteta nastala kao rezultat "međunarodno protivpravnih dejstava Ruske Federacije u Ukrajini ili protiv nje".

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici da zapadne zemlje nastoje da iskoriste blokirana sredstva Rusije kako bi nastavile sa otplatom i daljom isporukom oružja Kijevu. Korišćenje blokiranih sredstava Ruske federacije nazvao je "očiglednom pljačkom".

Predstavnik Rusije Nebenzja je upozorio da usvajanje ove rezolucije može da se vrati kao "bumerang" onima koji su je inicirali i istakao da će "takva odluka samo dovesti do povećanja nestabilnosti i napetosti u svetu".

Među zemljama koje su glasale protiv rezolucije su: Belorusija, Rusija, Kina, Iran, Sirija, Severna Koreja, Kuba, Nikaragva, Centralnoafrička republika, Etiopija...

Od zemalja Zapadnog Balkana - Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija su glasale za rezoluciju, a Srbija je bila uzdržana.

Države koje su bile uzdržane ili glasale protiv rezolucije ukazale su na potrebu razmatranja ovakvih inicijativa, nesavršenost pravnog okvira, kao i na nepravdu prema drugima koji traže a ne dobijaju nadoknadu za pretrpljenu štetu od Zapada.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće.