Rusija proslavila Dan narodnog jedinstva: Putin odao počast oslobodiocima Moskve

Lider Rusije je na praznik narodnog jedinstva položio cveće na spomenik Kuzmi Minjinu i Dmitriju Požarskom koji se nalazi na Crvenom trgu

Na Dan narodnog jedinstva predsednik Rusije Vladimir Putin je zajedno sa predstavnicima verskih konfesija, javnih i omladinskih organizacija položio cveće na spomenik Kuzmi Minjinu i Dmitriju Požarskom na Crvenom trgu.

Dan narodnog jedinstva se od 2005. godine u Rusiji obeležava 4. novembra, a praznik ima status dana vojne slave. Ustanovljen je u znak sećanja na oslobođenje Moskve od stranih osvajača 1612. godine u bitkama koje su predvodili Kuzma Minjin i Dmitrij Požarski.

Minjin i Požarski predvodili su vojsku koju su činili obični građani i seljaci iz centralnih i severnih regiona Ruskog kraljevstva i koja je u avgustu 1612. godine, uz pomoć dela preostalih snaga kod Moskve, potukla poljsku vojsku kod prestonice, a oktobra 1612. potpuno je oslobodila grad od okupacije.

U Sankt Peterburgu je otvoren festival "Čudo sveta" - Petropavlovska tvrđava je pretvorena u moderni multimedijalni prostor pod otvorenim nebom. Praznik je proslavljen i u Lugansku svečanim koncertom i dodelom nagrada građanima.

U Simferopolju je prikazana obnovljena gvozdena mapa Rusije koja uključuje četiri nova regiona - DNR, LNR, Zaporošku i Hersonsku oblast. Svečano je bilo i u Nižnjem Novgorodu. U Vladivostoku, na centralnom gradskom trgu, organizovan je koncert.