Rusija

Peskov: Zelenski potvrdio nespremnost Kijeva da pregovara

Portparol Kremlja poručio da je Moskva uvek bila za mirno rešavanje situacije u Ukrajini
Peskov: Zelenski potvrdio nespremnost Kijeva da pregovaraGetty © Ian Walton / Staff

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izjava predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da neće biti "Minska-3" potvrđuje stav Kijeva o nespremnosti da pregovara.

"Apsolutno potvrđuje", rekao je on, odgovarajući na pitanje da li ove reči Zelenskog potvrđuju stav da Kijev neće da pregovara sa Ruskom Federacijom.

Zelenski se danas putem video linka obratio učesnicima samita G20 i rekao da neće biti nikakvog "Minska-3".

"Nećemo čekati Rusiju da ojača svoje snage. Uveren sam da je sada trenutak kada rat Rusije mora i može da se zaustavi", poručio je Zelenski u obraćanju putem video veze liderima G20 na indonezijskom ostrvu Bali.

Prema kopiji njegovog govora u koji je uvid Rojters, Zelenski je pozvao učesnike samita G20 , uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Kine Si Ðinpinga, da usvoje ukrajinsku formulu mira od 10 tačaka i okončaju rat "pravedno i na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava".

Ponavljajući da Rusija mora da povuče sve svoje trupe sa teritorije Ukrajine i da ne može biti nikakvih teritorijalnih ustupaka od strane Kijeva, Zelenski je zatražio i oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

On je pozvao na obnavljanje "nuklearne bezbednosti", vezano za elektranu u Zaporožju gde se vode borbe, uvođenje ograničenja cena na ruske energenete i proširenje inicijative za izvoz žitarica, prenosi Rojters.

Na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra održava se Samit G20.

 

image