Ubijen pomoćnik glavnokomandujućeg ukrajinske vojske

Genadij Čestjakov ubijen je u eksploziji koja se dogodila u njegovoj kući u blizini Kijeva

Pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, Genadij Čestjakov, ubijen je u eksploziji u svojoj kući u blizini Kijeva, javlja Strana.ua.

"U selu Čaiki od nepažljivog rukovanja municijom preminuo je kod kuće 39-godišnji vojnik. Njegov 13-godišnji sin je teško ranjen i hospitalizovan je", rekla je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Marijana Reva, prenose RIA Novosti.

Informaciju o smrti pomoćnika potvrdio je i sam Zalužni na svom Telegram kanalu. Zalužni tvrdi Čestjakov sa porodicom slavio rođendan kada je "nepoznata eksplozivna naprava eksplodirala u jednom od poklona".

Kako piše "Ukrainska pravda", pozivajući se na izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje, u eksploziji je teško povređen sin visokog vojnog zvaničnika, koji je hospitalizovan u teškom stanju. Dodaje se da supruga i ćerka, koje su se takođe nalazile u blizini, nisu povređene.

Neprovereni snimci koji kruže mrežama i za koje se navodi da su snimljeni na licu mesta pokazuju više ručnih bombi razbacanih među oštećenim poklonima. Na fotografiji se vidi i prazan špric. Čini se da se radi o fragmentacionim bombama DM51/DM51A2, nemačke standardne vojne municije, koju je Berlin isporučio Kijevu usred sukoba sa Rusijom.

"Ukrainska pravda" navodi da je poklon koji je eksplodirao sadržao "boce alkohola" i "čaše u obliku ručnih bombi".

Supruga Čestjakova tvrdila je da je bomba eksplodirala u rukama njenog muža.

Eksploziv je bio u poklon vrećici koju je on lično doneo kući, rekla je ona, prema izvorima ukrajinskog medija iz redova snaga bezbednosti.