Rusija

Peskov: Rusija neće obnavljati infrastrukturu Ukrajine

Portparol predsednika Ruske Federacije poručio da nema govora o tome da Rusija obnavlja infrastrukturu u Ukrajini
Peskov:  Rusija neće obnavljati infrastrukturu Ukrajinewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

"Rusija obnavlja infrastrukturu oštećenu tokom specijalne vojne operacije na svojoj teritoriji, nema govora o bilo kakvoj obnovi Ukrajine", saopštio portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

Peskov je danas rekao da su na teritoriji Rusije već pokrenuti zahtevni građevinski radovi i dodao da se takav posao ne planira van granica države.

"Ne, to ne dolazi u obzir", naglasio je portparol Kremlja.

Generalna skupština UN sinoć je usvojila Rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora da plati Ukrajini ratnu odštetu i da je Moskva odgovorna za "invaziju na Ukrajinu". 

Rezoluciju je podržalo 94 od 193 država članice Generalne skupštine, dok za nju nije glasalo 99 država

Portparol Kremlja je rezoluciju Generalne skupštine UN o reparacijama Ukrajini nazvao formalizacijom pljačke ruske države, i naglasio da je Moskva je kategorički protiv.

"Naravno, organizatori ovog procesa pokušavaju da dovrše pljačku naših zlatnih i deviznih rezervi koje su potpuno nezakonito blokirane. Ovo je formalizacija pljačke pomoću platforme Ujedinjenih nacija", rekao je Peskov.

Zapad koristi jurišničke metode da bi zaplenio ruske zlatne i devizne rezerve, Moskva će učiniti sve da se odupre pljačkama, izjavio je portparol lidera Rusije.

"Rusija će učiniti sve što je moguće", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o šansama da se spreči zaplena ruskih rezervi koje je Zapad zamrznuo.

Kako je naglasio, "na pozadini apsolutnog kršenja pravila privatne svojine u proteklih šest meseci svih osnova i  međunarodnog prava i takvi jurišnički metodi pljačke su očekivani".

"Sve ovo ćemo uzeti u obzir prilikom određivanja naših daljih akcija", rekao Peskov.

Moskva nastavlja sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, pošto Kijev ne želi pregovore

"Možemo da konstatujemo da je pozicija de fakto i de jure ukrajinske strane, koju je više puta izneo predsednik Zelenski, to da de fakto i de jure Ukrajina ne može i ne želi da pregovara", rekao je portparol Kremlja novinarima u utorak.

U skladu sa tim, ciljevi Ruske Federacije biće realizovani kroz nastavak specijalne vojne operacije, naglasio je Peskov.

Portparol Kremlja prokomentarisao je i zahtev francuskog predsednika Emanuela Makrona kineskom predsedniku Si Đinpingu da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da se vrati za pregovarački sto o rešenju u Ukrajini.

"Apsolutno. Za sada, zapravo, ne vidimo pregovarački sto", primetio je Peskov.

On je dodao da je Kremlj video izjave Zelenskog o planu od deset tačaka za postizanje mira napravljenom na samitu G20.

Prethodno je ukrajinski lider razgovarao putem video poziva sa učesnicima samita G20, napominjući da je došlo vreme da se zaustave neprijateljstva, ali, prema njegovim rečima, Kijev neće potpisati "Minsk3".

Minski sporazumi postignuti 2015. godine trebalo je da postanu osnova za rešenje u Donbasu, ali je Kijev godinama odugovlačio mirovni proces i odbijao da ih sprovede, a zatim u potpunosti proglasio neprihvatljivost političkog dela ovog paketa, i kategorički odbio direktan dijalog sa republikama Donbasa.

Peskov je rekao da se glas Rusije čuje na samitu G20

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov održao je mnoge bilateralne sastanke i odmah odgovara na svaku kritiku Rusije, rekao je portparol Kremlja.

Komentarišući informaciju da su pojedine zemalje učesnice samita kritikovale Rusiju, portparol Kremlja je dodao:

"Naš ministar odmah i vrlo direktno odgovara na ove kritike, a naši stručnjaci se, u toku usaglašavanja dokumenata, ne slažu sa optužbama na račun Rusije, već pokazuju i našu tačku gledišta", izjavio je Peskov.

Rusija će blagovremeno saopštiti odluku o produženju sporazuma o žitu

"Odluka će biti blagovremeno objavljena", rekao je Peskov za TASS.

Blumberg je, pozivajući se na četiri neimenovana izvora, ranije izvestio da će Rusija verovatno pristati na produženje sporazuma o žitu nakon što on istekne 19. novembra.

image