Rusija

Patrušev: Amerika nastoji da oslabi, podeli i uništi Rusiju

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije poručio je da će oslobođenje Ukrajine od neonacizma vratiti svetu stabilnost i bezbednost
Patrušev: Amerika nastoji da oslabi, podeli i uništi Rusijuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev rekao je danas da SAD nastoje da oslabe i unište Rusiju, u Brjansku na bezbednosnoj konferenciji u Centralnom federalnom okrugu, prenose "RIA Novosti".

"Amerikanci su istakli svoje sebične pristupe i sopstvene stavove o svim sferama života u novoj strategiji nacionalne bezbednosti koju je predsednik SAD odobrio pre mesec dana. Ovaj dokument, koji definiše dugoročnu politiku Sjedinjenih Američkih Država, još jednom naglašava izuzetnost Amerike, potvrđuje nameru da svoj model demokratije nametne celom svetu. Time, zvanično obezbeđujući superiornost nad drugim državama, Vašington je spreman da preduzme sve mere za postizanje sopstvenih sebičnih ciljeva", rekao je Patrušev.

On je podsetio da se u strategiji navodi da Kina predstavlja najozbiljniji geopolitički izazov Americi, a da je Rusija neposredna i stalna pretnja regionalnom bezbednosnom poretku u Evropi.

"Proglašavajući našu zemlju izvorom nestabilnosti, Sjedinjene Američke Države formiraju antiruske saveze, jačaju vojnu moć, raspoređuju snage NATO-a blizu naših granica. Istovremeno, marionetski kijevski režim, koji je preuzeo vlast uz podršku Anglosaksonaca kao rezultat državnog udara, koriste se kao 'ovan' protiv Rusije", rekao je sekretar Saveta bezbednosti.

On je dodao da su SAD sebi postavile cilj da "oslabe, podele i konačno unište Rusiju".

"Cilj Sjedinjenih Američkih Država je da oslabe, podele i na kraju unište Rusiju. Da bi to uradile, sejući mržnju prema multinacionalnom ruskom društvu, podržavaju razvoj ultradesničarskih ekstremističkih i nacionalističkih ideja koje propovedaju banderovske formacije koje su oživele u Ukrajini", naglasio je Patrušev.

Patrušev je istakao da će "ciljevi ruske specijalne vojne operacije biti ispunjeni, uprkos vojnoj pomoći koju kijevski režim dobija od Zapada".

"Rusija je bila prinuđena da pokrene specijalnu vojnu operaciju za zaštitu Donbasa i ruskog stanovništva od genocida jer nije dobila garancije za svoju bezbednost. Pogotovo, uzimajući u obzir to što se Kijev nije pridržavao minskih sporazuma pod pritiskom Zapada, kao i realnu pretnju od stvaranja nuklearnog i biološkog oružja u Ukrajini", rekao je Patrušev u Brjansku na sastanku o bezbednosnim pitanjima u centralnoj Rusiji.

Ruski zvaničnik je rekao da su "zapadno oružje i plaćenici u Ukrajini prioritetni ciljevi Oružanih snaga Rusije".

"Smrtonosno oružje isporučeno Ukrajini, kao i strani plaćenici koji se bore na ukrajinskoj strani, su prioritetne mete ruskih oružanih snaga", izjavio je Patrušev.

Oslobođenje Ukrajine od neonacizma vratiće svetu stabilnost i bezbednost

Patrušev je naglasio da će oslobođenje Ukrajine od neonacizma vratiti svetu stabilnost i bezbednost.

"Rusija se danas suprotstavlja neonacističkom režimu u Kijevu koji je oživeo uz podršku kolektivnog Zapada i pomahnitale rusofobije. Ona se bori protiv genocida nad stanovništvom koje govori ruski i podržava međunarodno pravo zasnovano na fundamentalnim principima UN, a ne na pravilima koja su izmislile Sjedinjene Američke Države da bi održale svoju hegemoniju", rekao je on.

U Rusiji je sve više ukrajinskih diverzanata

Patrušev je upozorio da su ukrajinske izviđačko-diverzantske grupe pojačale svoje prisustvo u centralnoj Rusiji, posebno u pograničnim regionima.

"Pokušaji predstavnika radikalnih i ekstremističkih struktura da prodru na teritoriju Rusije sa namerom subverzivnih aktivnosti i terorističkih akata su značajno intenzivirani u poslednje vreme. U pograničnim regionima granatiraju naselja korišćenjem višecevnih raketnih sistema, sve je više artiljerije i bespilotnih letelica koje Ukrajini isporučuju SAD i druge zemlje NATO-a", naglasio je Patrušev.

On je dodao da su "mete civilna infrastruktura čije uništenje ili oštećenje ugrožava bezbednost civilnog stanovništva i može naneti značajnu štetu privredi".

"Ove godine u okrugu su izvršena 23 teroristička akta, sprečeno je 28 terorističkih zločina, uključujući devet akata sabotaže. Broj krivičnih dela počinjenih upotrebom vatrenog oružja i municije povećan je za 80 odsto", dodao je on.

Prema rečima Patruševa, "izuzetno je važno obezbediti sprečavanje kriminalnih zadiranja u bezbednost stanovništva, obraćajući posebnu pažnju na sprečavanje sabotaža i terorističkih napada".

Otkloniti prepreke antiterorističke zaštite opasnih objekata u centralnoj Rusiji 

"Važno je, pre svega, obezbediti antiterorističku zaštitu energetskih, bioloških, hemijskih hidrauličnih objekata, obrazovnih organizacija i drugih mesta masovnog okupljanja ljudi, uključujući jačanje njihove bezbednosti", poručio je Patrušev.

Takođe, prema njegovim rečima, potrebno je "da se obezbedi rad regionalnih automatizovanih sistema centralnog obaveštavanja o vanrednim situacijama, kao i da se poveća spremnost teritorijalnih jedinica za vanredne situacije i vatrogasno-spasilačkih jedinica".

 

image