Putin: Moskva i Peking ne grade vojne saveze, NATO pokušava da proširi svoj uticaj

Lider Ruske Federacije danas se sastao sa zamenikom predsednika kineskog vojnog saveta

Odnosi koje imamo sa predsednikom Kine Si Đinpingom su strateški, naša saradnja stabilizuje svetsku bezbednost, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

U razgovoru sa kineskim zvaničnikom, zamenikom predsednika vojnog saveta NR Kine, Putin je izjavio da NATO pokušava da proširi svoj uticaj na druge regione i da preduzima korake kojima izlazi iz svojih okvira.

"SAD sve više uvlače sve zemlje Alijanse u kreiranje napete situacije u azijsko-pacifičkom regionu, pokušavajući da oforme nove vojno-političke saveze, rukovodeći se pre svega sopstvenim, reći ću direktno, koristoljubivim interesima. Mi sve to vidimo i zajedno sa našim prijateljima, uključujući i kineskim, i pre svega sa njima, reagujemo na to smireno, izbalansirano. Jačamo svoje odbrambene sposobnosti, zahvaljujući i, između ostalog, vojno-pomorskim i vazdušnim vežbama".

On ističe da se nivo saradnje Moskve i Pekinga povećava i da se vojne vežbe sprovode redovno, ali i da dve države na prave nikakve vojne saveze poput onih iz perioda Hladnog rata.

"Naš odnos je konstruktivnog karaktera", pojasnio je on.

Lider je izrazio uverenost i da će konsultacije kineskog zvaničnika sa Ministarstvom odbrane Rusije pomoći jačanju saradnje Moskve i Pekinga "u toj najbitnijoj sferi".

Predsednik Rusije je potvrdio da saradnja postoji i u sferi ekonomije, koju je ocenio kao efikasnu. Trgovinski promet se razvija dobri tempom, zbog čega se postavljeni zadaci dostižu ranije nego što je to planirano. Postoji dobra saradnja i u okviru UN i na regionalnim platformama koje sve više poprimaju odlike globalnih organizacija. Kao primer, naveo je Šangajsku organizaciju za saradnju i BRIKS. 

Vojno-tehnička saradnja je, takođe, u toku. U tom kontekstu Putin je istakao da je poseban akcenat stavljen na visokotehnološku sferu, saradnju u svemiru, savremene tipove naoružanja, koji će "nesumnjivo osigurati stratešku bezbednost" obe države.

Sastanak je održan u rezidenciji Putina van grada. Na njemu je prisustvovao i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Putin je, takođe, iskoristio priliku da zamoli kineskog zvaničnika da prenese njegove pozdrave i "reči zahvalnosti" kineskom lideru povodom nedavne posete Pekingu i "toplog prijema". 

"Između nas su zaista uspostavljeni veoma prijateljski, lični, dobri i, u isto vreme, poslovni odnosi. To nam omogućava da održavamo strateški karakter naših odnosa", prokomentarisao je on.