Rusija

Duma ponovo upozorava: Zemlje G7 žele da ukradu rusku imovinu

Rusija je već zaradila dva puta više od vrednosti ruskih rezervi u zlatu, koje je Zapad zamrznuo, poručio je predsednik Dume, podsetivši na reči ruskog predsednika
Duma ponovo upozorava: Zemlje G7 žele da ukradu rusku imovinuwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Zemlje G7 su svojim izjavama, zapravo, priznale da žele da ukradu zamrznutu rusku imovinu, tako da Rusija ima "moralnu i pravnu osnovu" da preduzme slične mere prema imovini zemalja G7, napisao je danas na Telegramu predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

Volodin se tako osvrnuo na nedavne komentare zemalja G7, koje su još jednom ponovile da će ruska imovina ostati zamrznuta sve dok Moskva Ukrajini ne nadoknadi gubitke koje je pretrpela zbog rata. Osim toga, pojedine zemlje javno su saopštile da razmatraju predaju ruske imovine Kijevu i nekim međunarodnim organizacijama.

Predsednik Dume danas kaže da ove mere neće uticati na Rusiju, jer se u Rusiji nalazi više imovine država G7, nego što je to slučaj sa ruskom imovinom u inostranstvu. 

"Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je istakao da je Rusija već zaradila dva puta više od vrednosti rezervi u zlatu, koje su zamrznuli. Najsigurniji način investiranja su investicije u svoju zemlju, Rusiju. I pare će biti sačuvane u celini, i savest ", napisao je on. 

Podsetimo, nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u vrednosti od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Euroclear – jedne od najvećih klirinških kuća na svetu.

image