Mađarska vlada: Evropa da se odrekne sankcija Rusiji

Ministar spoljnih poslova ove zemlje tvrdi da sankcije ne samo da nemaju učinak, već su nanele štetu evropskoj ekonomiji

Mađarska vlada smatra da bi Evropska unija trebalo da se odrekne politike sankcija, kao i da ne prihvati uvođenje devetog paketa kaznenih mera Rusiji, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, a preneo "TASS".

Ovaj diplomata uveren je ne samo da sankcije EU nisu ni postigle svoj cilj, već ističe i da ovakve mere nanose veliku štetu samoj evropskoj ekonomiji.

"Verujemo da je vreme da se preispita politika ovakvog delovanja, kao i da ne bi trebalo da se ne pribegava devetom paketu sankcija protiv Rusije", rekao je Sijarto.

EU se, kako on tumači, nadala da će blokadama dovesti do kraja vojnog sukoba u Ukrajini.

Taj plan joj se, međutim, izjalovio.

Sijarto se zato osvrnuo na tvrdnje nekih političara kako  EU zapravo nikada nije ni očekivala da će sankcije zaustaviti rat.

"Pa šta je onda bila njihova svrha", upitao je ministar spoljnih poslova i ponašanje nekih svojih evropskih kolega ocenio kao licemerno.

Mađarska vlada i nedavno je oštro istupila protiv usvajanja novih sankcija Rusiji i, posebno, protiv rada na devetom paketu sankcija, koji bi mogao da uključi i dodatne restriktivne mere u energetskom sektoru.