Rusija

Rusija: SAD otvorile Pandorinu kutiju, neonacizam i antisemitizam cvetaju

Američke vlasti su suočene sa neonacističkim ispadima u raznim delovima sveta koji su se proširili i na njih same
Rusija: SAD otvorile Pandorinu kutiju, neonacizam i antisemitizam cvetajuGetty © Photo by David McNew

Umesto razumnih inicijativa koje bi pomogle u smirivanju tenzija, rukovodstvo SAD svojim nepromišljenim akcijama na Bliskom istoku gura region ka velikom ratu, ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova i naglašava da to američkoj javnosti postaje sve jasnije.

Kurs koji je sadašnja američka administracija zauzela u aktuelnom izraelsko-palestinskom sukobu počinje negativno da utiče na unutrašnja politička dešavanja u toj zemlji, istakla je portparolka ruskog Ministarstva Marija Zaharova tokom današnjeg brifinga.

U zemlji je zabeležen značajan porast slučajeva antisemitizma - broj incidenata u vezi sa mržnjom prema Jevrejima se poslednjih nedelja učetvorostručio, navodi Zaharova i dodaje da su i sami američki zvaničnici prinuđeni da priznaju problem.

"U nastojanju da na bilo koji način zaštiti sopstvene geopolitičke interese, Vašington je odavno zaboravio na moralne standarde. S jedne strane, on pokušava da smiri bujni nacionalizam, antisemitizam i judeofobiju u svojoj zemlji, a sa druge strane, ne osuđuje objavljivanje poziva na 'ubijanje Rusa u Ukrajini' postavljenih na društvenim mrežama američke korporacije META", objašnjava Zaharova.

U bezuspešnim pokušajima da povrate status svetskog policajca, koji je izgubljen posle neuspeha američke politike u Iraku i Avganistanu, američke vlasti su suočene sa posledicama otvaranja Pandorine kutije – bujnim neonacističkim manifestacijama u raznim delovima sveta koje su se, kako pokazuju vesti iz SAD, proširile i na njih same.

image