Rusija: Bugarske vlasti će odgovarati zbog otimanja ruskog hrama u Sofiji

Napad na rusku crkvu i proterivanje ruskog sveštenika odatle je deo kampanje inspirisane spolja, a kako bi uništili rusko-bugarske pravoslavne veze, ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Uzurpacija ruskog hrama u Sofiji je otvorena manifestacija neprijateljstva, kršenje moralnih principa i pravnih normi, kao i obaveza Sofije prema Ugovoru o prijateljskim odnosima i saradnji između Ruske Federacije i Republike Bugarske iz 1992. godine, ukazuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Bugarske vlasti će snositi odgovornost za svoje nezakonite radnje", upozorava Moskva.

Naime, 1. novembra je Glavni tužilac Bugarske izjavio da su identifikovane okolnosti koje navodno omogućavaju da se Bugarskoj prizna vlasništvo nad Hramom Svetog Nikolaja Čudotvorca u Sofiji, rekla je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova tokom današnjeg brifinga.

Pomenuti hram i imanje koje mu pripada su zapravo podvorje patrijarha Moskovskog i cele Rusije, dakle vlasništvo Ruske pravoslavne crkve na teritoriji Bugarske, navodi Zaharova.

Hram je podignut u periodu od 1907. do 1911. godine, kao crkva Ruskog carstva, zidale su ga ruske arhitekte o trošku ruske države, napominje Zaharova. Bugarska je dopustila izgradnju crkve na svojoj teritoriji u znak zahvalnosti za odlučujući doprinos Rusije oslobađanju Bugarske i obnovi njene državnosti, precizirala je.

Napad na rusku crkvu je deo kampanje inspirisane spolja, a kako bi uništili rusko-bugarske pravoslavne veze. Ideja o prisvajanju crkve, koju su odmah podržali proamerički bugarski političari, naišla je na pravnu prepreku – akt koji je bugarska strana izdala 1997. godine ruskoj ambasadi, a kojim se potvrđuje vlasništvo nad crkvom i imanjem.

"Kao što se često dešava u savremenoj Bugarskoj, u izvršenje političkog procesa umešano je tužilaštvo, koje je zapravo izgubilo ulogu organa za obezbeđenje vladavine prava i služi interesima vladajuće elite. Zbog toga se, suprotno logici i zakonu, stvara pseudopravni osnov za oduzimanje ruskog objekta", zaključila je Zaharova.