Rusija

Kina: UN nije pravosudno telo i ne može da osudi Rusiju

Kineski izaslanik u UN ističe da međunarodna zajednica, uključujući i Generalnu skupštinu, ne bi smela da izaziva konfrontaciju, zaoštrava sukobe i podele
Kina: UN nije pravosudno telo i ne može da osudi Rusijuwww.globallookpress.com © Cia Pak/UN Photo

Generalna skupština Ujedinjenih nacija nije međunarodno pravosudno telo i nema ovlašćenja da osuđuje za eventualna nezakonita dela, ističe zamenik stalnog predstavnika Kine Geng Šuang.

On je naveo i da je upravo to jedan od razloga zbog kojih njegova zemlja nije glasala za Rezoluciju UN koja Rusiju proglašava krivom za "invaziju" na Ukrajinu i nalaže joj da isplati ratnu odštetu.

Šuang je, uz to, kako prenosi "Global tajms" poručio i da je drugi razlog za kinesko protivljenje ovom postupku, to što je ideja rezolucije da podrži uspostavljanje mehanizma za obeštećenje među zemljama van okvira Ujedinjenih nacija, što nije u skladu sa uobičajenom praksom.

"Razumemo tugu žrtava  sukoba i saosećamo sa njihovom situacijom. Kina veruje da pravni lekovi i reparacije treba da budu postignuti odgovarajućim političkim kanalima i pravnim procedurama, odražavajući međunarodnu volju, pravičnost i pravdu", rekao je Šuang.

Asistent istraživač Centra za ruske studije Istočnokineskog univerziteta Čui Heng naveo je i da se Kina usprotivila rezoluciji UN između ostalog i zbog toga što je njena prava svrha zapravo da inkriminiše Rusiju i "potvrdi" njenu navodnu agresiju prema Ukrajini.

"Ovo primorava zemlje da zauzmu stranu, ali, činjenica je da je to pitanje i dalje sporno u međunarodnoj zajednici. Zapad misli da je to 'invazija', ali zemlje kao što su Kina i Indija i dalje su skeptične po pitanju tog koncepta", kaže Heng.

Ovaj stručnjak ističe i da je najvažnije to da rezolucija nema presedana.

"Ako se sledi ova logika, da li bi SAD trebalo da odgovaraju za prethodnu seriju vojnih akcija koje su nanele štetu državama i ljudima", upitao je ovaj sagovornik "Global tajmsa".

Slično je na donošenje rezolucije reagovao i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev koji je poručio da UN "treba da usvoje istu preporuku o potpunoj reparaciji štete koju su SAD nanele Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i mnogim drugim zemljama koje su stradale od Amerikanaca i NATO-a".

Sporna rezolucija kojom se Rusija proglašava krivom za "invaziju" na Ukrajinu i od nje zahteva da nadoknadi štetu nastalu tokom vojnog sukoba, inače je usvojena u ponedeljak uz podršku 94 od 193 člana skupštine.

Protiv nje je glasalo oko 14 zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i Iran, dok su 73 države među kojima su Srbija, Brazil, Indija i Južna Afrika bile uzdržane.

Tako je ova rezolucija, među ukupno pet takvih dokumenata Generalne skupštine koji se odnose na Ukrajinu, dobila najmanju podršku.

Kineski izaslanik u UN poručio je i da se kriza u Ukrajini otegla  već gotovo devet meseci, izazivajući ogroman uticaj na međunarodnu zajednicu i unoseći još više neizvesnosti i nestabilnosti u ionako haotičan svet.

Međunarodna zajednica, uključujući i Generalnu skupštinu, kako je primetio Geng, trebalo bi da uloži pozitivne napore u tom pogledu, umesto da izaziva konfrontaciju, zaoštrava sukobe i podele.

Čui Heng ističe da je nepristrasnost Generalne skupštine UN u odnosu na Ukrajinu sada upitna diskursom dominira Zapad.

A donošenje takve rezolucije, kako veruju sagovornici "Global tajmsa" upućeni u međunarodna zbivanja,  u velikoj meri ugrožava autoritet i kredibilitet Generalne skupštine UN u međunarodnoj zajednici, dok mnoge zemlje na nju gledaju više kao na političko oruđe Zapada, umesto kao na simbol međunarodne pravde.

image