Rusija

Kakvu izreku o Balkanu koriste u Rusiji: RT Balkan na čuvenom moskovskom univerzitetu

Na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa, koji su u svoje vreme završili Sergej Lavrov, i Marija Zaharova održana je "Nedelja Balkana"
Kakvu izreku o Balkanu koriste u Rusiji: RT Balkan na čuvenom moskovskom univerzitetu© РТ Балкан

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova postoji izreka: kad ideš na Balkan da radiš dva puta plačeš – prvi put kad ideš tamo, a drugi kad se vraćaš, kaže za RT Balkan predstavnik Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Prethodnih pet dana studenti jednog od najprestižnijih univerziteta u Rusiji MGIMO mogli su bolje da se upoznaju sa Balkanom zahvaljujući manifestaciji "Nedelja Balkana".

Organizator skupa je "Balkanski klub", studentska organizacija koja postoji od 2015. godine, a u pitanju je projekat sproveden uz pomoć granta Ministarstva nauke i nauke visoko obrazovanje Ruske Federacije zajedno sa Predstavništvom Republike Srpske u Rusiji, Fonda za podršku javne diplomatije A. M. Gorčakov i niza drugih partnera.

Tokom nedeljne manifestacije gosti su mogli da učestvuju u studentskim konferencijama, okruglim stolovima i projekcijama filmova iz Kinoteke Republike Srpske.

"Naš cilj je okupljanje ruskih studenata, mladih naučnika koji se bave Balkanom, ali i onih koji ništa i ne znaju o Balkanu. Želimo da povećamo interesovanje ruskih slušalaca, naučnika i istraživača. Vidimo da smo za proteklih osam godina u tome uspeli", kaže predsednik "Balkanskog kluba" Sergej Artjomov.

Manifestacija je otvorena izložbom zasluženog umetnika Rusije D.V. Nečitajla, a gosti su od ruskih i balkanskih eksperata mogli da čuju o aktuelnim dešavanjima na Balkanu, da gledaju dokumentarne filmove i probaju srpsku hranu.

"Na MGIMO još od sredine prošlog veka studenti uče jezike ovog regiona, proučavaju ekonomiju, kulturu, politiku i dobro razumeju međunarodne odnose kako na regionalnom tako i na globalnom nivou. Balkanski klub nije veliki, u organizaciji događaja učestvuje oko 11 aktivista, a ukupno oko 50 učenika uči ove jezike kao prvi i treći jezik. Treći jezik je uvek interesantan jer je to lična inicijativa studenata, on nije obavezan, a studenti biraju da uče jezik želeći da bolje upoznaju zemlju", izjavio je Andrej Bajkov, prorektor MGIMO.

Tokom ove godine održani su sastanci sa predstavnicima Narodne skupštine Republike Srpske. Prema rečima našeg sagovornika, to je čast za MGIMO, jer to znači da se status studentske organizacije prepoznaje na političkom nivou.

"Za nas je ovaj region važan kulturno, istorijski i strateški. Za Rusiju je važno da u svetu, u Evropi, ostanu zemlje koje zadržavaju određenu autonomiju u izboru političkih vektora razvoja, a mi smo spremni da tim zemljama pružimo političku pomoć, pokazujući da postoje različite mogućnosti razvoja, ne postoji jedan nametnuti vektor kojeg svi moraju da se pridržavaju", dodaje Andrej Bajkov.

Predstavnik Republike Srpske u Rusiji Duško Perović, koji je bio počasni gost manifestacije kaže za RT Balkan da događaji poput ovog imaju značaj kako za fakultet, tako i za studente koji mogu na praksi da realizuju stečeno iskustvo.

"Posebno je značajno za mlade diplomate, pošto je ovo jedan od najelitnijih fakulteta. Praksa i druženje kroz ovakve klubove, diskusije je važna i za naše studente koji takođe učestvuju. Balkan je uvek bilo nešto tamno, ružno, istorijski se uvek tamo nešto loše dešavalo, u stvari nije tako, tako su nas predstavili. Dobili smo takav negativan brend 'loših momaka'. Mi imamo i kulturu, i književnost, i sport, i to druženje", kaže Perović.

Predstavnik Republike Srpske kaže da Banjaluka u Rusiji uvek ima mogućnost da kaže svoj stav.

"Republika Srpska prolazi jedan od najtežih perioda od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Svedoci smo jednog bezakonja koje vlada i pokušavamo da objasnimo našu poziciju, a to je poštovanje Dejtona, a ne zakona nekog ko sam sebe zove visokim predstavnikom. Zbog toga je važno da ima neko da nas sasluša i to prenese i na pravi način", dodao je Perović.

image