Rusija

Poljanski: Zapad je nezadovoljan ukrajinskom ofanzivom, ali neće odustati od vojne pomoći

Previše se očekivalo od dugonajavljivane ukrajinske kontraofanzive, ali Rusija je uvek znala da ima kapaciteta da realizuje sve ciljeve SVO i pobedi, kaže istaknuti ruski diplomata pri Ujedinjenim nacijama
Poljanski: Zapad je nezadovoljan ukrajinskom ofanzivom, ali neće odustati od vojne pomoćiwww.globallookpress.com © MFA Russia

Na Zapadu raste nezadovoljstvo ukrajinskom kontraofanzivom, jer ona "najblaže rečeno" nema uspeha, rekao je za "RIA Novosti" prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski. 

"Od nje (kontraofanzive) se previše očekivalo. Ali situacija na terenu je potpuno suprotna od onoga što je očekivao Zapad, koji stoji iza kijevskog režima", dodao je on. 

Kako je objasnio, neuspeh ukrajinskih operacija je, verovatno, za mnoge bio neočekivan, ali Rusija je znala da za sumnju nema osnova, što "sve više i više ljudi na Zapadu danas zaključuje". Rusija poseduje dovoljno resursa da pobedi i postigne zadatke Specijalne vojne operacije, istakao je on.

Poljanski je, takođe, izjavio da Moskva nikada nije pretila Ukrajini kao državi ili ljudima koji u njoj žive već da se uvek prijateljski odnosila prema Kijevu, ali da su zlokobni događaji iz 2014. godine uticali na odnose dveju zemalja.

"Mislim da je to bila jedna vrlo loša propagandistička zamisao Zapada da ukoliko Ukrajina prestane da ratuje, onda neće ostati ništa od nje. Ne znam odakle im to", prokomentarisao je on.

Diplomata je naveo i da Moskva ne računa na to da će zapadna vojna pomoć Kijevu biti prekinuta. Prema njegovim rečima, Zapad će učiniti sve kako bi ona i dalje stizala u Ukrajinu.

"Mi shvatamo da će se Zapad, koji je stvorio kijevski režim, i koji je stajao iza nezakonitog, protivustavnog državnog prevrata iz 2014. godine, potruditi da uradi sve moguće kako bi održao vojnu pomoć."

O situaciji u Gazi: SAD ne žele ni da čuju za osudu izraelskih akcija

Poljanski je danas za medije govorio i o aktuelnom izraelsko-palestinskom sukobu. 

Kako je objasnio, SAD se u okviru Saveta bezbednosti UN protive bilo kakvim koracima, kojima bi se mogle osuditi akcije Izraela u Pojasu Gaze. Vašington ne želi da ugrozi izraelsku kopnenu operaciju, i ne želi da čuje ništa što je povezano sa obustavom vatre. 

"Oni ne žele nikakvu osudu Izraela u rezoluciji, samo osudu Hamasa. Ne usuđuju se čak da stvari nazovu pravim imenom kada je reč on akcijama Izraela", a to sve jasno pokazuje dvostruke standarde Zapada, istakao je Poljanski.

"Savet bezbednosti je paralizovan zbog takvog stava SAD", zaključio je on.

Govoreći o odnosima sa Izraelom, Poljanski je rekao da se tu ništa nije promenilo, jer je Izrael oduvek znao stav Moskve po pitanju izraelsko-palestinskog konflikta, odnosno, da se Rusija "oduvek kritički odnosila prema onome što je Izrael radio na okupiranim teritorijama".

image