Rusija

Rusija počinje pripremu za proizvodnju aviona pete generacije

U pitanju je prvi ruski jednomotorni avion pete generacije, lovac Checkmate, čiji će borbeni radijus iznositi 3.000 kilometara, brzina 1,8 maha, i koji će, osim ostalih naprednih tehnologija, uključivati i veštačku inteligenciju
Rusija počinje pripremu za proizvodnju aviona pete generacije© Telegram/RT na russkom

Ruska državna korporacija "Rosteh" javila je danas da su počele pripreme za proizvodnju prvih lovaca pete generacije Checkmate.

Projekat je stranoj javnosti prvi put predstavljen 2021. godine na manifestaciji Dubai Airshow, nakon čega su, posle razgovora sa potencijalnim kupcima, u projekat unete određene tehničke izmene, i korigovana cena aviona. 

"To je značajno povećalo konkurentnost i komercijalnu privlačnost domaćeg aviona, a takođe i smanjilo tehničke rizike prilikom njegove proizvodnje", rekli su danas za "RIA Novosti" iz "Rosteha".

Checkmate je prvi ruski jednomotorni avion pete generacije. Osmislila ga je kompanija "Suhoj", a njegove ključne karakteristike su to što ga nije lako primetiti i što se za novac koji je potrebno izdvojiti za njega dobija visokoefikasan avion. Lovac poseduje sva najnovija dostignuća, uključujući i tehnologiju veštačke inteligencije. 

Avion će moći istovremeno da gađa do šest ciljeva, njegov borbeni radijus će iznositi 3.000 kilometara, a brzina - 1,8 maha. 

Prva serija Checkmate biće proizvedena 2026. godine, a prvi avion do kraja 2025.

image