Rusija

Patrušev razgovarao sa kolegom iz Libije

Ruska i libijska delegacija razgovarale o situaciju u Libiji, na Bliskom istoku, u Severnoj Africi i zajedničkoj saradnji bezbednosnih snaga
Patrušev razgovarao sa kolegom iz Libije© Scrf.gov.ru

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev sastao se danas u Moskvi sa savetnikom za nacionalnu bezbednost vlade nacionalnog jedinstva Libije Ibrahimom Bušnafom. 

"Razmotrena su pitanja saradnje dve zemlje u vezi sa radom saveta bezbednosti. Posebna pažnja posvećena je antiterorističkom delovanju i saradnji u sferi upozorenja na  likvidacije i posledice vanrednih situacija", navodi se u saopštenju Moskve. Takođe, strane su razgovarale o bezbednosnoj situaciji u Libiji, ali i situaciji u Severnoj Africi i na Bliskom istoku. 

Ranije ovog meseca "Blumberg" je pisao o odnosu Libije i Moskve, rekavši da se Rusija sprema da proširi svoj uticaj u istočnoj Libiji, sa čijim predstavnicima ima dobar odnos.

Saradnja bi mogla rezultirati i ruskom morskom bazom, upozorava portal, što bi značilo da će Moskva, koja za sada ima samo jednu morsku bazu na Sredozemnom moru - i to u Siriji - moći da proširi svoj uticaj u tom regionu. 

Istočne snage Libije, podsetimo, predstavljaju protivtežu zapadnim snagama sa sedištem u Tripoliju, koje podržava Zapad.  "Blumberg" piše da Moskva i istočne libijske snage, koje predvodi vojni komandant Khalifa Haftar, sklapaju novi dogovor nakon septembarskog sastanka u Moskvi. 

"Eskalacija aktivnosti Rusije u Libiji predstavlja novi izazov za SAD i njihove evropske saveznike. Džonatan Viner, bivši specijalni izaslanik za Libiju kaže da američka administracija ovu pretnju 'veoma ozbiljno' uzima u obzir", piše "Blumberg".

"Držati Rusiju izvan Mediterana je ključni cilj - ukoliko Rusija tamo dobije luke, to će joj omogućiti da špijunira čitavu Evropsku uniju'", ocenio je ovaj bivši specijalni izaslanik za Libiju. 

image