Rusija

Rusko oružje glavna zvezda sajma u Dubaiju: "Aligator" privukao pažnju američke delegacije

"Oni su pokazali interesovanje za helikopter koji je uključen u vojne aktivnosti. Pokazao se veoma efikasnim, i svi su toga svesni", kaže zamenik generalnog direktora "Rosteka" Vladimir Artjakov
Rusko oružje glavna zvezda sajma u Dubaiju: "Aligator" privukao pažnju američke delegacijewww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Rusko oružje pokazalo se kao zvezda skorašnjeg sajma vazduhoplovne tehnike "Dubai eršou" u najmnogoljudnijem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, kažu predstavnici "Rosteka" i dodaju da je međunarodna potražnja za ruskim sistemima povećana.

Zamenik generalnog direktora "Rosteka" Vladimir Artjakov za list kaže "Rosijskaja gazeta" da je rusko oružje demonstriralo svoju pouzdanost i moć u okršaju sa savremenim zapadnim sistemima u okviru Specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenose RIA Novosti.

"Ako govorimo o konkretnim primerima koji beleže povećanu potražnju zbog rezultata u borbenoj upotrebi, to su, na primer, lovci Su-35, borbeni helikopteri Ka-52 i kontrolisana sredstva za uništavanje avijacije, tenkovi T-90, teški sistem bacača plamena TOS-1A, samohodna haubica "msta-S", "tornado-G" i "tornado-S", baražna municija "kub-E", sistemi PVO i REB, sistemi upravljanja bespilotnim letelicama i malokalibarsko oružje", kaže Artjakov.

Helikopter "aligator" Ka-52, koji se pokazao kao ključni element u dobitnoj kombinaciji ruskog vazdušnog naoružanja u SVO posebno je privukao pažnju američke delegacije na sajmu u Dubaiju.

"Oni su (pokazali) interesovanje za helikopter koji je uključen u vojne aktivnosti. Pokazao se veoma efikasnim, i svi su toga svesni", kaže Artjakov.

Komentarišući zaključke Stokholmskog međunarodnog instituta za studije mira (SIPRI), a prema kojima je ruski udeo u svetskom izvozu oružja opao u periodu od 2013 do 2022. godine, zvaničnik "Rosteka", kaže da je portfolio porudžbina ruske kompanije za izvoz naoružanja "Rosoboroneksport" stabilan i da vredi više od četiri biliona rubalja (43,64 milijarde dolara). 

"Stalno radimo na širenju područja koja pokrivamo i asortimana oružja kojima snabdevamo prijateljske zemlje, promovišući proizvode za sve vrste oružanih snaga i rodova. Najperspektivnijim oblastima sada se smatraju vazduhoplovstvo, protivvazdušna odbrana, oklopna vozila i malokalibarsko oružje", rekao je Artjakov.

image