Rusija

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinski S-300 pao u Poljskoj

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Zelenski stavljen na čelo bande u Ukrajini da radi prljav posao
Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinski S-300 pao u PoljskojNone © AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ministarstvo odbrane Rusije oglasilo se povodom projektila koji je pogodio teritoriju Poljske i saopštilo da su ostaci identifikovani kao elementi ukrajinskog raketnog sistema S-300, prenose "RIA Novosti".

"Delove rakete, koji su pronađeni u naseljenom mestu Pševodov, a koji su prikazani na fotografijama objavljenim u Poljskoj 15. novembra, ruski stručnjaci vojnog kompleksa nedvosmisleno su identifikovali kao elemente protivavionske rakete sistema S-300 Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine", navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Ističu da "izjave različitih ukrajinskih izvora i stranih zvaničnika da su u naselju Pševodov navodno pale 'ruske rakete' predstavljaju namernu provokaciju s ciljem eskalacije situacije".

"Naglašavamo da su visoko preciznim napadima gađani samo ciljevi na teritoriji Ukrajine i to na udaljenosti od najmanje 35 kilometara od ukrajinsko-poljske granice", precizira ruska vojska.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je "Zelenski stavljen na čelo bande da obavlja prljav posao".

"Zelenski sedi u bunkeru i ne razume zašto su čak i najozloglašeniji rusofobi odbili da podrže njegovu verziju 'ruskog projektila u Poljskoj'. Čovek iz bunkera ne može da shvati da je stavljen na čelo bande u Ukrajini da radi prljav posao, a ne da diktira rukovodiocima šta da rade", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Bajden informisao NATO i G7: Eksploziju u Poljskoj izazvala ukrajinska raketa

Rojters je javio da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden informisao članice grupe G7 i NATO-a da je eksploziju u Poljskoj izazvala raketa protivvazdušne odbrane Ukrajine.

"Bajden je informisao partnere iz G7 i NATO-a da je eksploziju u Poljskoj izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane", navodi agencija, pozivajući se na neimenovani izvor u Alijansi.

Podsetimo, NATO će danas održati hitan sastanak zbog eksplozija u istočnoj Poljskoj blizu granice sa Ukrajinom u kojima su juče poginule dve osobe, rekla su dva zvaničnika NATO-a i evropski diplomata.

Sastankom ambasadora NATO u Briselu predsedavaće generalni sekretar Jens Stoltenberg koji će nakon toga održati konferenciju za novinare, navodi se u saopštenju NATO.

Poljska, koja je članica NATO-a, saopštila je da je raketa ubila dvoje ljudi u selu koje je udaljeno oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom.

Predsednik te zemlje Andžej Duda rekao je da nema konkretnih dokaza o tome ko je ispalio rakete.

image