Dijamanti, Gasprombanka i puste želje da će ovaj put biti drugačije: 12. paket sankcija Rusiji

Brisel očajnički traži načine da smanji prihode Rusije, ovoga puta na meti im je banka koja ima monopol nad trgovinom gasom

Evropska unija sprema se da pokrene još jedan talas sankcija protiv Rusije, ovog puta usmerenih na izvoz dijamanata iz Moskve i Gasprombanku. Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je da su iza ovog plana stale G7 i Belgija, kada je reč o trgovini dijamantima.

Novim, 12. paketom sankcija, EU produžava sagu o uzaludnim pokušajima da se obuzda ekonomska otpornost Rusije, ocenjuje "Rašan market", blog koji vodi švajcarski novinar i politički komentator.

Razgovori o ograničavanju ruske trgovine dijamantima pojavili su se ranije ove godine, a sada, pošto su efekti prethodnih sankcija dovedeni u pitanje, Evropski parlament je u miks ubacio i Gasprombanku, značajnog igrača u međunarodnim transakcijama, a koja nije pogođena restriktivnim merama.

Dok Brisel očajnički pokušava da utiče na ruski ekonomski pejzaž, Kremlj vešto manevriše, čineći sankcije Zapada usmerene na ograničavanje njegovih prihoda od nafte neefikasnim.

Šta zvaničnici EU očekuju od svog novog paketa sankcija?

Brisel veruje da će dodatna ograničenja protiv Gasprombanke biti vrhunac njihovog sankcionog pritiska. EU zvaničnici predviđaju da će ove mere zakomplikovati proces poravnanja isporučenog gasa, što će na kraju istisnuti ruske proizvođače gasa iz ključnih regiona. Čini se da su komesari EU čvrsto uvereni da će, za razliku od prethodnih poduhvata, ovoga puta ishod biti drugačiji, navodi švajcarski novinar u novom blog postu. 

U njihovoj percepciji, Gasprombank je mnogo više od značajnog kanala plaćanja i suštinski ima monopol nad trgovinom gasom. Prema njihovom mišljenju, uvođenje sankcija dovešće do njenog kolapsa.

U svetlu rastućih cena prirodnog gasa i komplikovane geopolitičke situacije, ubeđenje Brisela da će novi paket sankcija nešto značiti deluje vrlo naivno.

Da bi dodala malo ironije toj mešavini, Rusija uzvraća zabranom izvoza dizela i drugih goriva. U međuvremenu, pokušaji EU da zaustavi ruske prihode od nafte posustaju, jer se veći deo nafte prodaje van domašaja nametnutih ograničenja, a Moskva uživa u slatkim plodovima rasta cena nafte.

Dok se lideri EU hvataju za slamku, Kremlj se glatko kreće kroz sankcije Zapada uz pomoć svog strateškog partnerstva sa Pekingom. Upotreba kineske valute za značajan deo ruskog uvoza pokazuje veštinu Moskve u izbegavanju zapadnih sankcija i naglašava njeno sve veće oslanjanje na Peking. U velikoj šahovskoj partiji globalne geopolitike, potez EU da zabrani ruske dijamante i uvede sankcije Gasprombanci više liči na žrtvovanje pešaka nego na mat.