Briga o porodici: Novi predmet za školarce u Rusiji, priprema za porodični život i prihvatanje sebe

Tinejdžeri će se u okviru predmeta pripremati za budući porodični život i rađenje dece, prihvatanju sebe, a biće osnova znanja iz psihologije i pedagogije

Sledeće godine će se u školskom programu u Rusiji verovatno pojaviti novi predmet – briga o porodici, kazala je Nina Ostanjina, predsednica Komiteta Dume za zaštitu porodice, pitanja očinstva, materinstva i detinjstva.

Cilj ovog predmeta je "pripremanje adolescenata za budući porodični život i rađenje dece, pomoć u razumevanju karakteristika adolescencije i prihvatanja sebe, kao i prenošenje osnovna znanja iz oblasti psihologije i pedagogije", objasnila je ranije direktorka Zavoda za proučavanje detinjstva, porodice i obrazovanja, koji je podređen Ministarstvu prosvete Natalija Agra.

"Uvereni smo da ćemo od sledeće godine ubediti Ministarstvo prosvete da uvede brigu o porodici kao samostalan predmet", kaže Ostanjina. Predmet će se izučavati po jedinstvenom udžbeniku, koji će biti pripremljen za narednu godinu.

Prema njenim rečima, trenutno ovaj predmet imaju školarci u 40 regiona, a prvi od njih je bio Samara.

Briga o porodici se trenutno predaje kao deo predmeta o društvu i zajednici, a nastavna sredstva i nastavne materijale za nastavnike izrađuje pomenuti Zavod.