Rusija

FSB priveo poljskog diplomatu zbog primanja mita za uvoz alkohola

Uhapšena Eva Bokšnajder, radila u Međunarodnoj banci za ekonomsku saradnju sa sedištem u Moskvi
FSB priveo poljskog diplomatu zbog primanja mita za uvoz alkoholaGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) uhapsila je poljskog diplomatu Evu Bokšnajder zaposlenu u Međunarodnoj banci za ekonomsku saradnju (IBEK) zbog sumnje da je primila mito od 20.000 evra.

"Eva Malgoržata Bokšnajder, službenica međunarodne finansijske organizacije sa diplomatskim statusom i državljanka Republike Poljske, uhvaćena je na delu prilikom primanja mita u iznosu od 20.000 evra za izradu fiktivne dokumentacije za oslobađanje od plaćanja carine pri uvozu alkohola", navodi se u saopštenju.

Poljakinja je, smatraju istražitelji, povezana sa grupom švercera u čijim skladištima je zaplenjeno oko 40 tona alkohola vrednog više od dva miliona dolara.

Na snimku koji je objavio FSB, a prenele "RIA Novosti" prikazana su dokumenta optužene, uključujući i potvrdu da je od 2018. godine rukovodilac sektora marketinške podrške Odeljenja za strateško planiranje i analizu IBEK-a.

Pored toga, FSB je prikazao snimke zaplenjenog alkohola, uključujući brendove kao što su "Blek Velvet", "Tomatin", "Džek Denijels" i "Bakardi".

IBEK je multilateralna finansijska institucija sa sedištem u Moskvi čiji su članovi Bugarska, Vijetnam, Mongolija, Poljska, Rusija, Rumunija, Slovačka i Češka, a čija je svrha "promovisanje razvoja privreda zemalja članica, spoljnoekonomskih odnosa između privrednih subjekata, kao i proširenje odnosa sa ugovornim stranama iz trećih zemalja".

image