Rusija

Češka zamrzava rusku imovinu

Rusija neće moći da raspolaže nekretninama koje ima u toj zemlji
Češka zamrzava rusku imovinuwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Češka je odlučila da zamrzne rusku imovinu saopštio je češki premijer Petr Fijala dodajući da Rusija neće moći da raspolaže nekretninama koje poseduje u toj zemlji.

Fijala je takođe naglasio da se takva imovina ne može prenositi ili prodavati, a Ruska Federacija neće moći da koristi bankovne račune na koji im se uplaćuje zakupnina.

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. 

Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog "Juroklira", jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring. 

Lideri EU su prošlog oktobra naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali to se još nije desilo.

Kremlj je, podsećaju "RIA Novosti" naveo da bi donošenje takvih odluka "bio još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava".

Ranije je ministar finansija Rusije Anton Siluanov rekao da od 2022. Evropska unija i druge zapadne zemlje aktivno rade na stvaranju zakonskih uslova za konfiskaciju "zamrznute" ruske imovine, uvodi spoljno upravljanje u podružnicama ruskih kompanija, a ruskim pravnim licima i pojedincima se protivpravno oduzimaju imovinska prava.

image