Rusija

Predsednik Finske preti: Preduzećemo akciju protiv Rusa koji traže azil

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je tvrdnje predsednika Finske kao "apsolutno neosnovane"
Predsednik Finske preti: Preduzećemo akciju protiv Rusa koji traže azil© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Predsednik Finske Sauli Ninisto obećao je da će preduzeti "vrlo konkretnu akciju" protiv sve većeg broja ljudi iz Rusije koji dolaze u Finsku i traže azil, za šta je rekao da mu se čini da je u pitanju "osveta Kremlja" zbog saradnje Helsinkija sa Vašingtonom.

Finska pogranična policija ranije je podnela izveštaj o sve većem broju tražilaca azila koji dolaze na granicu, na jugozapadu Finske, preneo je "Gardijan".

Ruska pogranična služba uglavnom zaustavlja osobe bez važećih EU viza da ulaze u Finsku, ali u sredu je Ninisto izneo tvrdnju da je Rusija počela da navodi tražioce azila ka finskim graničnim prelazima, u znak osvete jer Helsinki planira da potpiše sporazum o vojnoj saradnji sa Vašingtonom.

Finska i Rusija dele granicu od 1.300 kilometara, a ona je ujedno i spoljna granica Evropske unije. "Gardijan" navodi da su od prijema Finske u NATO ranije ove godine, tenzije između dve susedne zemlje postale jače.

Finske bezbednosne službe upozorile su na "sve veći pokušaj onlajn špijunaže iz Rusije", od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Ne vidim da pitanje granica može da se reši na neki drugi način, osim sa veoma jasnom finskom akcijom", rekao je Ninisto na konferenciji za novinare u Bonu.

Pogranična služba saopštila je da su u sredu, do 18 časova, 74 tražilaca azila došla na granicu na jugoistoku Finske. U utorak taj broj je bio 55, a u ponedeljak 39.

Osvrćući se na svoje prethodne komentare, Ninisto je rekao da Finska treba da se pripremi za "određene maliciozne akcije" Rusije, nakon ulaska Helsinkija u NATO.

"Da, sada nas konstantno podsećaju, svaki dan, da je Finska ušla u NATO. Shvatam da se problem neće rešiti sam od sebe", poručio je Ninisto.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je Ninistove tvrdnje kao "apsolutno neosnovane".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva duboko žali zbog odluke Finske da se "distancira od, kako je ranije opisivala, dobrih bilateralnih odnosa".

image