Riter: Zašto je NATO odlučio da obnovi flotu, i šta će američke avione dočekati iznad ruskog neba?

Severnoatlanska alijansa je odlučila da do 2031. godine stare E-3A AVAKS avione zameni novim boinzima E-7A. Ovi američki izviđački avioni daleko su napredniji od kopnenih radarskih stanica. Međutim, Rusija ima čime da odgovori. Amerikancima, koji radarima pokrivaju nebo, nije jasno kako je ruska PVO tako moćna i uspešna, kaže Skot Riter

NATO je najavio da će do2031. godine zameniti avione za rano upozoravanje i nadzor (AVAKS) E-3A novim avionima boizima E-7A "opremljenim snažnijim radarom", što će biti jedan od najvećih troškova u istoriji bloka. Međutim, Rusija ima čime da odgovori.

Dok su bili u vazduhoplovnoj bazi u Nemačkoj, avioni E-3A učestvovali su "u svim velikim operacijama NATO-a", pa i onoj na istočnom krilu nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, kako je saopštila Alijansa. Tamo će leteti i novi boing E-7A. 

"Nova generacija aviona AVAKS –  šest novih boinga E-7A "vedžtejl" počinju sa radom do 2031. godine. Ovog meseca je konzorcijum saveznika odobrio projekat, jednu od najvećih nabavki opreme NATO-a", navodi se u saopštenju.

Po ovom pitanju oglasio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekavši da nadzor i kontrola vazdušnog prostora imaju ključnu ulogu u kolektivnoj odbrani i da ulaganja u novu tehnologiju pokazuju snagu transatlantske odbrambene saradnje dok NATO nastavlja da se "prilagođava nestabilnijem svetu".

Novi avioni bi, prema saopštenju Alijanse, trebalo da postanu element integralnog sistema koji NATO stvara radi kontrole vazdušnog prostora i sistema za rano upozoravanje.

Aktivnost u vazduhu

Severnoatlanska alijansa je u januaru ove godine najavila da će istog meseca u Rumuniji rasporediti AVAKS avione kako bi nadzirala ruske vojne aktivnosti. I zaista, u avgustu je rumunski list "Adevarul" pisao da je na nebu iznad Rumunije i Crnog mora viđen rekordan broj izviđačkih aviona NATO.

Istog meseca, u blizini Krima pojavio se AVAKS NATO-a "boing E-3A sentri" opremljen radarskim sistemom AN/API-2 za otkrivanje i praćenje taktičkih aviona i krstarećih raketa, kao i elektronskom izviđačkom stanicom AN/AIR-1 za otkrivanje položaja radara.

U septembru je NATO Litvaniji obećao dva ovakva aviona, isto radi nadgledanja Rusije. I zaista, kasnije tog dana, NATO avioni stigli su u vazdušnu bazu Zoknjaj u litvanskom gradu Šjauljaju, a sa njima je stigao i specijalni vojni kontingent od 150 ljudi.

Međutim, kako je primetio bivši američki obaveštajac Skot Riter, SAD pokrivaju nebo radarima, ali ne mogu da shvate kako Rusija ima tako moćnu protivvazdušnu odbranu. Ruski sistemi PVO će Moskvi obezbediti vazdušnu nadmoć u budućim ratovima, dodao je. 

Ruski odgovor

Vojni ekspert Aleksej Leonkov kaže za rusku redakciju RT da je primetio da se zamena zastarelog E-3A modernijim E-7A "uklapa u planove Alijanse za obuzdavanje Rusije", koju blok smatra glavnom pretnjom za bezbednost članica NATO-a.

"Ovakvi avioni omogućavaju izviđanje iz vazduha. "Boing" E-7A je sposoban za potpuno elektronsko izviđanje na skoro svim poprištima vojnih operacija", objašnjava stručnjak.

Sličnu misao izneo je i vojni ekspert Viktor Litovkin koji tvrdi da kopnene radarske stanice vide prilično daleko, ali ne mogu da uzmu u obzir neravnine terena, pa je tako smanjena oblast radarske vidiljivosti i postoje određene bele tačke. Avioni poput "boinga" E-7A rade sa visine od jedan do dva kilometra, pa tako osvetljavaju područja koje kopneni radari ne mogu da vide, objašnjava Litovkin.

Prema njegovim rečima, NATO neće razmeštati "boing" E-7A isključivo u blizini ruskih granica. "Mogu da budu raspoređeni u Grčkoj ili, na primer, u Bugarskoj. To će omogućiti zemljama Severnoatlantske alijanse da kontrolišu kretanje u Crnom moru i na Krimu. "Nije slučajno što NATO šalje svoje AVAKS avione da patroliraju morem", kaže Leonkov.

Ipak, on je uveren da je "Rusija u stanju da blagovremeno i efikasno odgovori" na pojavu NATO aviona u neposrednoj blizini svojih granica.

"Ruska Federacija ima taktičke avione i oružje. Domaći A-100 je analog boinga E-7A ili čak malo ispred njega", ističe ekspert i podseća da Rusija itekako ima specijalizovana sredstva za borbu protiv AVAKS-a.

"Ruska Federacija ima sisteme za elektronsko ratovanje koje koristi za zaštitu od izviđačkih aviona. Ako se ovi avioni nađu u neutralnom vazdušnom prostoru blizu ruskih granica, Rusija može da pošalje avione sa opremom za elektronsko ratovanje da ih presretnu, što će jednostavno 'odseći' boingovu elektroniku. U krajnjem slučaju, Oružane snage Rusije će koristiti protivvazdušnu odbranu", zaključio je analitičar.