Estonija i Norveška razmatraju zatvaranje granice sa Rusijom

Nakon odluke Finske da zatvori četiri granična kontrolna punkta sa Ruskom Federacijom, uznemirili su se i Talin i Oslo te razmatraju donošenje iste odluke

Estonija ima u planu da delimično ili potpuno zatvori kontrolne punktove na granici sa Rusijom, kaže rukovodilac estonske granične službe Vejko Komusar za "Postimees". Isto rešenje razmatra i Norveška.

Finska vlada je u četvrtak, zbog pogoršanja situacije sa migracijama na granici sa Rusijom, odlučila da zatvori četiri od osam prelaza na granici sa Rusijom od 18. novembra do 18. februara 2024. godine.

Ulazak u Evropsku uniju preko Estonije moguć je samo za one koji za to imaju sve zakonske osnove, ističe Komusar.

"Pomno pratimo situaciju i, ako je potrebno, spremni smo da sprečimo bilo kakvu ilegalnu migraciju. U zavisnosti od situacije na granici, to može da znači delimično ili potpuno zatvaranje kontrolnih punktova", kaže Komusar.

Prema njegovim rečima, Estonija zna za odluku Finske da zatvori četiri kontrolna punkta na granici sa Rusijom i da postoji rizik da će ljudi koji su do sada prolazili preko finske granice da dođu do estonske.

Zbog odluke finske vlade, uznemirila se i Norveška, pa ni njihova ministarka pravde Emili Enger Mel nije isključila opciju da i Oslo zatvori jedini granični punkt između Ruske Federacije i Norveške.

"Pažljivo pratimo situaciju i možda bi bilo dobro da zatvorimo granicu, ako to bude potrebno. Trenutno nema neuobičajene gužve kod Storskog. Saobraćaj je veoma slab, cele jeseni je tako", kaže ministarka, javlja kanal NRK.