Rusija

Moskva Vašingtonu: Džaba mašete sankcijama, ne možete slomiti Rusiju

Periodi normalnog dijaloga donosili su samo korist narodima obe zemlje i interesima globalne bezbednosti, navodi se u saopštenju ruske ambasade u SAD. Međutim, današnja vremena karakteriše otvorena agresija Vašingtona, koji je za cilj proglasio 'strateški poraz' Rusije, štp im neće poći za rukom, dodaju
Moskva Vašingtonu: Džaba mašete sankcijama, ne možete slomiti RusijuGetty © Photo by Chip Somodevilla

Namere SAD da upravljaju "celom planetom" nailaze na sve veći otpor globalne većine, stoga je vreme da Vašington shvati da uzalud maše sankcionom palicom i pokušava da slomi Rusiju, vreme je da počne da umiruje svoje ambicije, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Ruske diplomate obratile su se povodom nove destruktivne odluke američke administracije vezane za jačanje sankcionog pritiska na Rusiju i njoj prijateljske zemlje. Naime, američke vlasti su juče uvele nova ograničenja, baš na dan kada se navršilo 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SSSR i SAD.

"Jednopolarni svet nepovratno odlazi u prošlost. Američke težnje da upravljaju celom planetom izazivaju sve veći otpor svetske većine. Što pre vladajući krugovi SAD umire svoje ambicije, odustanu od ekonomskog i političkog diktata, lakše će im biti da se integrišu u policentrični sistem međunarodnih odnosa koji se formira", navodi se u saopštenju ambasade na Telegramu.

SAD su otvoreno agresivne prema Rusiji, ali su njihovi pokušaji da je slome svejednako uzaludni, dodaju iz ambasade i podsećaju da je u istoriji saradnje dve sile bilo svega – uspona i padova, konfrontacije, bratstva po oružju i trke u naoružanju.

"Periodi normalnog dijaloga donosili su samo korist narodima obe zemlje i interesima globalne bezbednosti. Međutim, današnja vremena karakteriše otvorena agresija Vašingtona, koji je za cilj proglasio 'strateški poraz' Rusije. Fokus je na iscrpljivanju naše privrede, podsticanju podele u našem društvu i demonizovanju Moskve na međunarodnoj areni", navodi se u saopštenju.

Zbog svega toga SAD uporno pokušavaju da na Rusiju usmere "ceo arsenal" sankcija – ograničenja se množe pod izmišljenim izgovorima o potrebi da se suprotstavi ruskom uticaju u raznim delovima sveta, objašnjavaju u ambasadi.

"A zapravo se iza svega kriju sebični ciljevi. Konkretno, reč je o želji administracije da prekroji globalnu energetsku mapu uz pomoć nelegitimnih anti-tržišnih inicijativa poput 'ograničenja cena' ruskih sirovina", navodi se u saopštenju ruske ambasade.

image