Moskva Vašingtonu: Džaba mašete sankcijama, ne možete slomiti Rusiju

Periodi normalnog dijaloga donosili su samo korist narodima obe zemlje i interesima globalne bezbednosti, navodi se u saopštenju ruske ambasade u SAD. Međutim, današnja vremena karakteriše otvorena agresija Vašingtona, koji je za cilj proglasio 'strateški poraz' Rusije, štp im neće poći za rukom, dodaju

Namere SAD da upravljaju "celom planetom" nailaze na sve veći otpor globalne većine, stoga je vreme da Vašington shvati da uzalud maše sankcionom palicom i pokušava da slomi Rusiju, vreme je da počne da umiruje svoje ambicije, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Ruske diplomate obratile su se povodom nove destruktivne odluke američke administracije vezane za jačanje sankcionog pritiska na Rusiju i njoj prijateljske zemlje. Naime, američke vlasti su juče uvele nova ograničenja, baš na dan kada se navršilo 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SSSR i SAD.

"Jednopolarni svet nepovratno odlazi u prošlost. Američke težnje da upravljaju celom planetom izazivaju sve veći otpor svetske većine. Što pre vladajući krugovi SAD umire svoje ambicije, odustanu od ekonomskog i političkog diktata, lakše će im biti da se integrišu u policentrični sistem međunarodnih odnosa koji se formira", navodi se u saopštenju ambasade na Telegramu.

SAD su otvoreno agresivne prema Rusiji, ali su njihovi pokušaji da je slome svejednako uzaludni, dodaju iz ambasade i podsećaju da je u istoriji saradnje dve sile bilo svega – uspona i padova, konfrontacije, bratstva po oružju i trke u naoružanju.

"Periodi normalnog dijaloga donosili su samo korist narodima obe zemlje i interesima globalne bezbednosti. Međutim, današnja vremena karakteriše otvorena agresija Vašingtona, koji je za cilj proglasio 'strateški poraz' Rusije. Fokus je na iscrpljivanju naše privrede, podsticanju podele u našem društvu i demonizovanju Moskve na međunarodnoj areni", navodi se u saopštenju.

Zbog svega toga SAD uporno pokušavaju da na Rusiju usmere "ceo arsenal" sankcija – ograničenja se množe pod izmišljenim izgovorima o potrebi da se suprotstavi ruskom uticaju u raznim delovima sveta, objašnjavaju u ambasadi.

"A zapravo se iza svega kriju sebični ciljevi. Konkretno, reč je o želji administracije da prekroji globalnu energetsku mapu uz pomoć nelegitimnih anti-tržišnih inicijativa poput 'ograničenja cena' ruskih sirovina", navodi se u saopštenju ruske ambasade.