Rusija

Peskov: Neophodne oštre mere protiv stranih agenata, SAD su to prve smislile

Portparol Kremlja govorio je o tome kako treba da izgleda predsednik koji bi došao posle Putina, o odnosu ruskih vlasti prema stranim plaćenicima i onima koju šire klevete vezane za Specijalnu vojnu operaciju
Peskov: Neophodne oštre mere protiv stranih agenata, SAD su to prve smislilewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Oštre akcije usmerene protiv stranih agenata sprovode se jer Ruska Federacija stiče sve veću nezavisnost i jer su mnogi od njih dobijali novac iz inostranstva kako bi se mešali u naša unutrašnja pitanja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Sankcionisanje onih osoba koje krše postojeće zakone u vezi sa stranim agentima ima za cilj da zaštiti naše društvo, našu politiku od plaćenog mešanja stranaca", objašnjava Peskov u intervjuu za studentski kanal "MGIMO 360".

"Prva država koja je smislila borbu protiv spoljnog mešanja u unutrašnja pitanja bile su upravo Sjedinjene Američke Države – tamo je još tridesetih godina prošlog veka usvojen zakon o stranim agentima i to prilično strog", podsetio je Peskov.

Organi za sprovođenje zakona u Rusiji, kako navodi, ne bave se isključivo stranim agentima, već rade na borbi protiv kriminala i osiguravanju bezbednosti građana, privođenju ubica i silovatelja.

Današnje vreme zahteva oštre mere protiv onih koji šire klevetu o Oružanim snagama Ruske Federacije, naglašava Peskov. "Danas je veoma teško vreme, ratno, zahteva teške mere vlasti", kaže portparol Kremlja.

Sledeći predsednik Ruske Federacije posle Vladimira Putina trebalo bi da bude isti, jasan je Peskov i dodaje da veruje da će Putin učestvovati na izborima 2024. godine i pobediti na njima.

Odgovarajući na pitanje da li će naredni predsednik moći da sačuva Putinova dostignuća, Peskov je rekao: "Teško je reći. Zapravo, Putin još nije najavio sopstvenu kandiduje. Ali iskreno želim da verujem da hoće. Ne sumnjam da će pobediti na izborima i da će i dalje biti naš predsednik".

image