Rusija

Ruske vlasti traže zabranu LGBT pokreta: Seju društveni i verski razdor

Ministarstvo pravde zatražilo je da se "međunarodni LGBT pokret" proglasi ekstremističkom grupom
Ruske vlasti traže zabranu LGBT pokreta: Seju društveni i verski razdorGetty © Matt King / Stringer

Rusko Ministarstvo pravde podnelo je tužbu Vrhovnom sudu u kojoj traži da se "međunarodni LGBT pokret" označi kao ekstremistički i da stavi van zakona njegovo delovanje u zemlji.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je "LGBT pokret" bio angažovan u različitim aktivnostima koje ga kvalifikuju kao "ekstremističku grupu". Konkretno, seje "društveni i verski razdor", navodi ministarstvo.

Za sada se ne zna na koje će tačno grupe uticati potencijalna zabrana i da li će oznaka "ekstremista" imati ikakvih posledica po samu LGBT ideologiju i da li će postati osnova za preduzimanje akcija protiv različitih javnih organizacija.

U Rusiji, najveća takva javna organizacija je takozvana "Ruska LGBT mreža", građanska platforma stvorena sredinom 2000-ih, koja okuplja različite regionalne grupe koje se zalažu za prava seksualnih manjina.

Mreža, koja je pre dve godine označena kao "strani agent", međunarodno je priznati entitet i deo je LIGA – Međunarodnog udruženja lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, trans i interseksualaca – velike nevladine organizacije sa sedištem u Švajcarskoj koja promoviše prava homoseksualaca i aktivna je od 1970-ih.

Tokom proteklih nekoliko godina, Rusija je postepeno pooštravala svoje zakonodavstvo u cilju suzbijanja širenja "LGBT ideologije". Godine 2013. zabranjena je "LGBT propaganda" usmerena na maloletnike. Zabrana je pojačana prošlog decembra, kada je usvojen zakon kojim se uvode velike novčane kazne za svakoga ko je proglašen krivim za promovisanje "netradicionalnih seksualnih odnosa", pedofilije i transrodnosti, među maloletnicima i odraslima.

image