Bez brata se živi, ali bez komšije se ne može: Ruski odgovor o zatvaranju rusko-finske granice

Iz Dume Rusije upozoravaju finske vlasti da nove mere koje se tiču zatvaranja graničnih prelaza u blizini Sankt Peterburga vode konfrontaciji i jednostrano uništavaju viševekovne veze

Odluka finskih vlasti da zatvore najveće granične prelaze sa Rusijom je rusofobična, Finci bi trebalo da se sete poslovice koja kaže: "Bez brata možeš živeti, ali bez komšije ne", podseća danas poslanik Dume Mihail Šeremet. 

Podsetimo, Vlada Finske ranije je saopštila da će zbog pogoršanja migracione situacije, odnosno, nekontrolisanog dolaska izbeglica na granicu - za šta krive Rusiju - zatvoriti prigranične prelaze na jugoistoku zemlje u periodu od 18. novembra do 18. februara 2024.

Kako pišu ruski mediji, u pitanju su četiri prelaza koja se nalaze u blizini grada Sankt Peterburga, a odluka je stupila na snagu juče. 

Portal RBK piše da je samo ovog petka u Finsku pristiglo 220 zahteva za azil na istočnoj granici zemlje. 

Ujedno, mediji javljaju da je Finska danas zatvorila još jedan prelaz - Vartijus. To je peti po redu zatvoreni prelaz na finsko-ruskoj granici. Takođe, javljeno je da je Finska na Vartijusu počela i izgradnju privremenih ograda i zaštitnih barijera.

Preostalih nekoliko prelaza koji rade nalaze se na severu zemlje. Kako pišu "RIA Novosti", samo dva prelaza - Vartijus i Sala - će prihvatati zahteve za azil.

"Šteta je što je Finska usvojila rusofobičnu politiku i destruktivno ponašanje baltičkih zemalja i tako jednostrano precrtala viševekovnu zajedničku istoriju, ekonomske i humanitarne veze, neočekivano se uputivši klizavim putem konfrontacije, zaboravljajući dobru narodnu poslovicu: bez brata se živi, ali bez komšije se ne može", rekao je Šermet.