Lavrov sa Abdolahijanom: Rusija i Iran pozivaju na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze

Sergej Lavrov i Hosein Amir Abdolahijan pozvali su na pomoć ugroženom civilnom stanovništvu u Gazi

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarao je sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom o situaciji u Pojasu Gaze, a tom prilikom obe strane pozvale su na hitan prekid vatre i pomoć civilnom stanovništvu. 

"Ključna tema razgovora bila je situacija u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Obe strane izrazile su zabrinutost zbog nastavka oružanog sukoba u Pojasu Gaze. Naglašena je i potreba za hitnim prekidom vatre i hitnoj pomoći ugroženom civilnom stanovništvu", navedeno je u saopštenju.

Ministri su razgovarali i o rasporedu predstojećih kontakata i drugim aktuelnim pitanjima bilateralne i međunarodne agende od obostranog interesa, saopštilo je Ministarstvo i dodalo da je poziv inicirala iranska strana.

Iz Rusije su se i ranije čuli pozivi na prekid vatre u Pojasu Gaze, a Lavrov je nedavno rekao da napadi izraelske vojske na Zapadnoj obali sprečavaju stvaranje uslova za mirovne pregovore.

Rusija je, takođe, predložila amandman na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, čiji je autor Malta, sa zahtevom da se odmah uspostavi humanitarno primirje u Pojasu Gaze. Savet bezbednosti, međutim, nije usvojio ruski amandman.