Rusija

Moskva: Ne isključujemo mogućnost da će Finska potpuno zatvoriti granicu

Ukoliko dođe do zatvaranja granice, Helsinki će naneti štetu sopstvenim interesima, ocenjuje zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško
Moskva: Ne isključujemo mogućnost da će Finska potpuno zatvoriti granicuwww.globallookpress.com © IMAGO/Lauri Heino

Moskva ne isključuje mogućnost da finske vlasti mogu potpuno da zatvore granicu sa Ruskom Federacijom, ali smatra da će Helsinki u tom slučaju da nanese štetu sopstvenim interesima, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško.

"Teško mi je da komentarišem nešto što se još nije dogodilo. Ali, sudeći po načinu na koji se donose odluke u zapadnoevropskim prestonicama, nijedna opcija se ne može isključiti. Iako bi u ovom slučaju takva odluka očigledno bila u suprotnosti sa nacionalnim interese Finske", kazao je Gruško komentarišući izveštaje finskih medija da se vlasti spremaju da zatvore granicu sa Rusijom.

Što se tiče uzvratnih mera, Gruško je naveo da je "Rusija otvorena zemlja, stoga, kada preduzima mere odgovora, uvek ih povezuje, pre svega, sa ruskim nacionalnim interesima".

Direktor drugog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev izjavio je da "Rusija smatra da je Finska u potpunosti kriva za prekid prekogranične saradnje, a osnovanost planova Finske o izgradnji ograde duž granice sa Ruskom Federacijom trebalo bi da procene građani.

Kabinet ministara Finske je ranije saopštio da je zbog pogoršanja situacije sa migracijama na granici sa Rusijom odlučio da od 18. novembra do 18. februara 2024. godine potpuno zatvori granične punktove na jugoistoku zemlje.

image