Putin sa liderom Tadžikistana: Odnosi na visokom nivou, mi smo glavni trgovinski partner Dušanbea

Tadžikistanski lider danas je u poseti Kremlju. Od predsednika Rusije Emomali Rahmon dobio je orden "Za zasluge pred otadžbinom" trećeg stepena, a nakon razgovora potpisani su i novi sporazumi

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa svojim tadžikistanskim kolegom Emomalijem Rahmonom. U uvodnom obraćanju, Putin je poručio da se ove godine ispunjava 30 godina od potpisivanja osnovnog sporazuma o prijateljstvu, pomoći i strateškoj saradnji dveju zemalja.

Odnosi dveju zemalja su na visokom nivou, Rusija je glavni trgovinski partner Tadžikistana. Čak 22,9 odsto trgovinskog prometa Tadžikistana vezano je za Rusiju, a Moskva je i jedan od najbitnijih partnera kada je reč o investicijama, dodao je on.

Isporuka tadžikistanskih proizvoda u Rusiju raste velikim tempom, a posebno kada je reč o poljoprivrednim proizvodima, čiji je izvoz u Rusiju porastao za 67 odsto, rekao je još Putin. 

On je naglasio i da se danas sve više koriste nacionalne valute dveju zemalja, te se tako ruska rublja tokom prve polovine godine koristila u 83 odsto slučajeva prilikom komercijalnih transakcija. 

Rusija je gotovo u potpunosti odgovorna za snabdevanje Tadžikistana naftnim derivatima. Kompanija "Gasprom" u toj zemlji ima pet naftnih baza, a Moskva ovoj državi pomaže i u povećanju njihovog kapaciteta za proizvodnju električne energije. 

Na kraju razgovora sa tadžikistanskim liderom, Putin je kazao i da će biti nastavljena saradnja u sferi odbrane, posebno kada je reč o Centralnoj Aziji, kao i da će se raditi na zajedničkoj borbi protiv terorizma, trgovine narkoticima i tako dalje.

Ruski lider je istakao i da je kulturna saradnja na visokom nivou i zahvalio tadžikistanskom lideru za njegov lični doprinos dobrim rezultatima u toj sferi.

Kako je rekao, prošle godine je u toj zemlji otvoreno pet škola u kojim se nastava odvija na ruskom jeziku, a ove godine će biti izdvojeno i do 200 miliona za njihove udžbenike. Rusija će povećati i broj studenata iz Tadžikistana kojima će biti dozvoljeno da tokom 2024. i 2025. godine studiraju u Ruskoj Federaciji. 

Takođe, Putin je podsetio na planove o otvaranju centra za obuku talentovane dece Tadžikistana i ruskog pozorišta dramaturgije koje će dobiti ime po ruskom piscu Vladimiru Majakovskom.

Planovi će biti sprovedeni u delo, zaključio je on.

Izuzetno su bitne i naše veze u sferi bezbednosti, poručio je predsednik Rusije, nagovestivši da je u tom kontekstu bitna tema Avganistan, o kojoj je siguran da će od tadžikistanskog kolege imati šta da čuje, budući da ta zemlja "jasnije oseća" šta se dešava u tom regionu.

Rusija i Tadžikistan su u stalnom kontaktu i zajedno usaglašavaju svoje pozicije, zaključio je ruski lider.

Tadžikistanski predsednik se zahvalio ruskom lideru za topao prijem. Poručio je da mu je drago da je ponovo u Rusiji.

Istakao je i da se Tadžikistan zalaže za nastavak dijaloga i potvrdio da su trgovinske veze na visokom nivou. Takođe je, baš kao i Putin, pohvalio humanitarnu saradnju.

"Hteo bih da danas da razgovaramo o našoj saradnji, ali i regionalnoj i međunarodnoj situaciji", izjavio je on.

Kako su ranije preneli ruski mediji, lideri će razgovarati o ključnim pitanjima rusko-tadžikistanskih odnosa, kao i o perspektivama saradnje u okviru integracionih asocijacija, posebno ODKB i ŠOS. 

Rahmon je danas nagrađen i ordenom "Za zasluge pred otadžbinom" trećeg stepena.

"To je priznanje za vaš ogroman lični napor jačanju saradnju Rusije i Tadžikistana", rekao je Putin.

Nakon svega, potpisani su i novi sporazumi o saradnji u sferi industrije, saobraćaja (za period do 2025. godine), trgovine, sudstva, inspekcije rada, i dogovor o naučno-tehničkoj saradnji.  

Nakon razgovora u uskom i proširenom formatu, predsednici će uveče održati i neformalan razgovor za vreme večere.