Si: Kina spremna na jačanje bilateralnih odnosa sa Rusijom

Kineski predsednik posebno je istakao jačanje saradnje Državne dume i Svekineskog narodnog kongresa

Kina je spremna da zajedno sa Rusijom uloži napore u cilju jačanja bilateralnih odnosa, a saradnja između ruske Državne dume i Svekineskog narodnog kongresa treba da bude ojačana, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping.

U razgovoru sa predsednikom ruske Državne dume Vjačeslavom Volodinom u Pekingu, Si je istakao da odnose Kine i Rusije karakteriše dobrosusedstvo i sveobuhvatna strateška saradnja na obostranu korist, preneo je TASS.

Predsednik Državne dume je na početku sastanka Siju preneo tople reči i pozdrave ruskog predsednika Vladimira Putina.

Odnosi između "Rusije i Kine su na vrhuncu razvoja", ocenio je i dodao da narodi ovih dveju država na tome mogu da zahvale poverljivim odnosima Sija i Putina koji se trude da obezbede razvoj u svim oblastima saradnje.

Zahvaljujući odnosima lidera Rusije i Kine te dve zemlje nisu samo strateški partneri, već i strateški prijatelji, dodao je.

Sastanak je održan u Velikoj narodnoj sali na Trgu Tjenanmen, gde se obično primaju visoki strani zvaničnici, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Delegacija Državne dume boravi u zvaničnoj poseti Kini od 21. do 23. novembra.

Volodin i grupa ruskih poslanika prethodno su se sastali sa predsedavajućim Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džao Leijem.