Kremlj odgovorio češkom predsedniku: Rusija nije pretnja za Evropu, već obrnuto (VIDEO)

Evropa je zapravo kontinent pod kontrolom SAD i u sastavu NATO, koji se sa svom svojom vojnom moći kreće ka našim granicama, poručuje portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Ne bih se složio sa izjavama da Rusija navodno predstavlja pretnju Evropi, jer je u stvarnosti sve upravo suprotno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući reči predsednika Češke Petra Pavela da se evropske vojske spremaju za sukob "visokog intenziteta" s Rusijom koju vide kao glavnu pretnju za Evropu.

"Čuli smo mnogo histeričnih izjava iz Praga poslednjih nekoliko godina. Zbog takvog histeričnog raspoloženja, češko rukovodstvo neće delovati bolje. Takva je generacija političara na vlasti, ali to je njihov problem, ne naš. Rusija ne predstavlja pretnju Evropi, već Evropa predstavlja pretnju Rusiji", kazao je Peskov u intervjuu ruskom novinaru Pavlu Zarubinu.

Peskov je istakao da je Evropa zapravo kontinent pod kontrolom SAD. 

"EU zemlje su deo NATO-a, koji se svom vojnom snagom kreće ka našim granicama. To je ono što za nas predstavlja pretnju i što nas tera da radimo ono što sada radimo", naglasio je.

Peskov je pre nekoliko dana rekao da su planovi Evropske unije da ograniči kretanje ruskih diplomata još "jedna antiruska glupost". 

Naime, predlog da se ograniči sloboda kretanja diplomata iz Rusije u okviru evropske zajednice stigao je i iz Češke.

Prema tim predloženim pravilima, ruske diplomate bi mogle da ostanu samo u zemlji EU koja im je izdala vize i boravišne dozvole. Peskov je istakao da pokušaji EU da zakomplikuje rad diplomata ne ugrožavaju samo interese Rusije, već i prava ljudi kojima je možda potrebna konzularna pomoć.

Pritisak Amerike na Rusiju i Kinu beskoristan

Rusija i Kina čvrsto stoje na svojim pozicijama, pritisci SAD su beskorisni, naveo je Peskov.

Portparol Kremlja je istakao da "postoje određene nijanse u stavu Kine o Ukrajini, ali da Moskvu sa Pekingom spajaju apsolutne ideološke sličnosti u pogledima na svetska pitanja, u stavovima o nedopustivosti diktature u svetskim poslovima.

"Moskva i Peking imaju jedinstven stav o nedopustivosti diktature u svetskim pitanjima. Držimo se svog gledišta i puta", istakao je.