Moskva: Razumemo Srbiju, pod stalnim je pritiskom; "vojni Šengen" NATO-a dovešće do eskalacije

NATO je Rusiju uvek smatrao uslovnim neprijateljem, a sada je smatra očiglednim neprijateljem, ukazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Rusija razume situaciju u kojoj se Srbija nalazi i pritisak sa kojim se suočava, dok Moskva ima svoj poseban odnos sa Beogradom, koji namerava da razvija, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o "pokušaju poboljšanja odnosa sa NATO-om".

Vučić je u utorak rekao da će Srbija razvijati odnose sa NATO-om, ali zadržati vojnu neutralnost, dok će pozvati vladu da razmotri održavanje vojnih vežbi sa NATO-om i drugim partnerima.

"Razumemo okruženje u kojem se Srbija nalazi, naravno, najbolji način da se grade odnosi je dijalog. Srbima je veoma teško, jer su pod stalnim pritiskom. Imamo svoje odnose sa Srbijom, specijalne odnose i posebno partnerstvo. Zaista, mi ih veoma cenimo i dalje ćemo ih razvijati", kazao je Peskov.

Peskov je dodao i da izjave o "vojnom Šengenu" za NATO samo će dovesti do eskalacije u Evropi.

"NATO je Rusiju uvek smatrao uslovnim neprijateljem, a sada je smatra očiglednim neprijateljem. Ovo nije ništa drugo do eskalacija tenzija u Evropi, što će imati svoje posledice", upozorio je porptarol Kremlja.