Rusija

Senator Cekov: Krim je bio, jeste i zauvek će ostati ruski

Savet Federacije poručio SAD da Rusija nikada neće napustiti ovu teritoriju
Senator Cekov: Krim je bio, jeste i zauvek će ostati ruskiGetty © Alexander Aksakov / Stringer

Senator Krimskog regiona, član međunarodnog komiteta Saveta Federacije Sergej Cekov nazvao je apsurdnim pretpostavke američkog generala Marka Milija o mogućem povlačenju Rusije sa Krima i poručio da će poluostrvo zauvek ostati rusko, prenose "RIA Novosti".

"Ovo potpuno ne dolazi u obzir. Američka vojska sanja. Neka se ni ne nadaju i ostave svoje apsurdne pretpostavke. Rusija nikada neće napustiti Krim. Krim je bio, jeste i zauvek će ostati ruski", poručio je Cekov.

Prema njegovim rečima, sa vojne tačke gledišta verovatnoća je mala da će Ukrajina pobediti i proterati rusku vojsku, uključujući i Krim, ali da vremenom može biti doneta politička odluka o njihovom povlačenju.

Prethodno je predsednik komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili rekao da je "fizičko izbacivanje Rusa iz Ukrajine veoma težak zadatak".

Krim je postao ruski region u martu 2014. godine nakon održanog referenduma posle državnog udara u Ukrajini. Na referendumu se za priključenje Rusiji izjasnilo 96,77 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju. Međutim, Ukrajina i dalje smatra Krim svojom, ali privremeno okupiranom teritorijom, a mnoge zapadne zemlje podržavaju Kijev u tome.

Rusko rukovodstvo je više puta izjavljivalo da su stanovnici Krima glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom demokratski, u punom skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina "pitanje Krima je konačno zatvoreno".

image