Rusija

"Ovoga dugo nije bilo": Zelenski o najmasovnijem napadu ruskih dronova na ukrajinske vojne objekte

Ruske snage su tokom cele noći gađale vojne ciljeve na pozadinskim položajima ukrajinske vojske i uništile su nekoliko objekata gde za razmeštanje neprijateljske vojske, skladišta neprijateljske vojne opreme, PVO sisteme i vojni aerodrom
"Ovoga dugo nije bilo": Zelenski o najmasovnijem napadu ruskih dronova na ukrajinske vojne objekteGetty © Photo by John Moore

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kaže da je Rusija tokom noći lansirala više od 70 dronova na Ukrajinu, od kojih je većina oborena.

Prema rečima Zelenskog, napad koji se dogodio u ranim jutarnjim satima na dan kada Ukrajina obeležava sećanje na Gladomor iz 1932-33. godine, kada je od gladi umrlo nekoliko miliona Ukrajinaca, bio čin "namernog terora", prenosi "Rojters".

Rusija je prethodne noći pokrenula najmasovniji napad dronovima kamikazama na Ukrajinu, a na meti dronova bio je prvenstveno Kijev, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Očevici su za "Rojters" rekli da su se u Kijevu tokom cele noći čule eksplozije, a gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je da su dve osobe povređene kada su fragmenti oborenih dronova pali na stambene zgrade.

Ruske oružane snage su skoro tokom cele noći 24. na 25. novembar izvodile kombinovane napade na pozadinske položaje i područja pod kontrolom kijevskog režima. U napadima na vojne i dvostruke ciljeve uglavnom je korišćen ruski kamikaza dron "geranijum", javlja "Vojni pregled".

Ukrajinski mediji i telegram kanali brujali su o napadu nazvavši ga najmasovnijim napadom na Kijev u poslednje vreme. Rusko Ministarstvo odbrane još uvek nije komentarisalo ovu informaciju.

Serija uzbuna za vazdušnu opasnost odjeknula je u Harkovskoj oblasti. Tamo je uništen objekat gde je bio razmešten lični sastav Oružanih snaga Ukrajine koji je Kijev planirao da prebaci kod Kupjanska gde su, kako je nedavno rekao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, Ukrajinci nedavno pretrpeli značajan poraz.

Istovremeno, ruski dronovi kamikaze napali su ciljeve u Kijevu i Kijevskoj oblasti.

Prema informacijama "Vojnog pregleda" tamo je pogođen protivvazdušni raketni sistem, koji je, po ukrajinskoj tradiciji, u pokušaju da obori bespilotne letelice, svu municiju potrošio bukvalno u roku od jednog ili dva minuta, piše "Vojni pregled".

Ruski dronovi "geranijum" su i u Zaporožju uspešno pogodili objekat razmeštanja ukrajinske vojske kao i skladišta sa vojnom opremom.

Eksplozije su odjeknule i u Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti. Tamo su pogođena skladišta goriva i skladišta vojne opreme, uključujući i one koje je Kijevu došla sa Zapada.

Pored dronova, kombinovani napad Oružanih snaga Rusije uključivao je i rakete, dodaje izvor. Rakete su korišćene u napadu na vojne ciljeve u Dnjepropetrovskoj oblasti, u okolini Krivog Roga. Prema nekim izveštajima, raketnim napadom je pogođen i aerodrom koji se nalazi nekoliko kilometara zapadno od ovog industrijskog grada.

U ruskim medijima koji se bave vojnom analitikom, ovaj napad se smatra odgovorom na jučerašnji pokušaj kijevskog režima da izvrši masivan napad dronovima na ruske regione. Kako je javilo rusko Ministarstvo odbrane, prethodnog dana je oboreno 16 neprijateljskih dronova, od kojih većina iznad poluostrva Krim.

image