Ruska vojska sve jača: Uskoro stižu i novi morski dronovi

Iz kompanije KMZ, koja se bavi proizvodnjom glisera za potrebe ruske vojske, danas najavljuju da će armija biti ojačana novim morskim dronovima, koji će moći da postižu brzinu od 80 kilometara na sat i da pritom prenose eksploziv i do 600 kilograma

Ministarstvo odbrane Rusije do kraja godine će dobiti nove morske dronove, koje će isprobati u zoni Specijalne vojne operacije, otkrio je za "RIA Novosti" direktor holdinga KMZ Mihail Danjiljenko. 

"Sa Ministarstvom odbrane smo već dogovorili isporuku prvih deset jedinica, koje treba da isporučimo do kraja ove godine. To će biti prva probna partija, koja će biti testirana u zoni SVO", rekao je on.  

Ovi morski dronovi biće u stanju da postignu brzinu i do 80 kilometara na sat, moći će da prenose eksploziv težak i do 600 kilograma i da pređu više od 200 kilometara. Pritom, takođe mogu biti iskorišćeni i kao platforma za vazdušne dronove ili anti-dronove, a mogu se koristiti i za prevoz tereta specijalne namene, objašnjava direktor KMZ-a.

Kako prenosi ruski portal RBK, morski dronovi moći će da se kreću na veoma maloj visini iznad površine vode, kako ne bi bili primećeni od strane radara. 

Ukoliko testiranje prođe uspešno, sledeće godine počeće i njihova serijska proizvodnja. 

Slične dronove, podsetimo, aktivno koristi ukrajinska armija. RBK dodaje da je baš jedan takav dron 17. jula ove godine napao Krimski most, nakon čega je uništen jedan deo mosta. Nažalost, tada su poginule dve osobe, a jedna devojčica zadobila je povrede.