Rusija

Peskov: Kijev ne želi pregovore, Moskva otvorena za razgovor

Portparol Kremlja rekao da ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajini moraju biti ostvareni
Peskov: Kijev ne želi pregovore, Moskva otvorena za razgovorwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ukrajinska strana ne želi nikakve pregovore i ponovio da je Ruska Federacija otvorena za razgovore sa Kijevom.

"Jedno je jasno: ukrajinska strana ne želi nikakve pregovore. Specijalna vojna operacija u Ukrajini se nastavlja i njeni ciljevi moraju biti postignuti", rekao je Peskov.

Peskov je ponovio da je stav Moskve da je otvorena za pregovore sa Ukrajinom dobro poznat Kijevu.

"Svi pregovori imaju ciljeve. Naši ciljevi su dobro poznati. A ti ciljevi se mogu postići ili kroz specijalnu vojnu operaciju ili kroz pregovore. Rusija je otvorena i za jedno i za drugo. Naši ciljevi su detaljno izneseni tokom martovskih pregovora i predstavljeni ukrajinskoj strani tako da su oni vrlo dobro upoznati sa svim detaljima. Stoga naš stav i pozicija našeg predsednika je poprilično jasna", rekao je Peskov.

Dmitrij Peskov je primetio da ukrajinske kolege imaju "sedam petka u nedelji":

"Ukrajinske kolege ne znaju gde udaraju. Čas pregovaraju, čas odbijaju da pregovaraju, onda donesu zakon koji zabranjuje bilo kakvu vrstu pregovora, onda kažu da žele pregovore, ali javne", rekao je Peskov i dodao da bi Vašington ako bi želeo, mogao da utiče na Kijev i omogući pregovore.

Portparol Kremlja se osvrnuo i na osude zapadnih zvaničnika koji su jednoglasno okrivili Rusiju za "raketni incident" u Poljskoj rekavši da je ona kriva svakako jer je započela "rat" u Ukrajini.

"Vašington kaže da nije bilo ruskih raketnih udara, ne bi bilo ni rakete S-300 koju su lansirale ukrajinske oružane snage. Ali ako sledite ovu logiku, onda bi valjalo da premotate situaciju u suprotnom smeru i dođete do zaključka da nije bilo potpunog ignorisanja Sjedinjenih Američkih Država i Severnoatlantske alijanse, naše zabrinutosti i da nije bilo njihove nespremnosti da sa Rusijom razgovaraju o nacrtima ugovora koje smo izradili i podneli, onda ne bi bilo potrebe ni za specijalnom vojnom operacijom", rekao je Peskov novinarima.

U Rusiji niko ne govori o nuklearnom oružju

Portparol ruskog predsednika je naglasio da u Rusiji niko ne govori o nuklearnom oružju i da se takva retorika čuje jedino u Evropi, čime se eskalira napetost u potencijalno opasnom području.

"Ako niste primetili, niko od Rusa ne govori o ovoj temi niti je govorio. O ovoj temi se priča u evropskim prestonicama. Napetost raste oko ove potpuno neprihvatljive, potencijalno opasne oblasti", rekao je.

Peskov je nazvao završnu deklaraciju samita G20 pobedom zdravog razuma

"Ovo je pobeda zdravog razuma. Naravno, to je velika zasluga naših diplomata i velika zasluga Indonežana koji su predsedavali i indijskih diplomata koji će sledeće godine predsedavati samitom G20, kao i naših partnera, Kineza, i drugih prijateljskih zemalja", rekao je Peskov novinarima, ocenjujući završnu deklaraciju G20.

Prema njegovim rečima, bilo je moguće "neutralisati slepu agresivnost kolektivnog Zapada" i postići kompromis. U suprotnom, prema rečima Peskova, samit G20 bi po prvi put mogao da ostane bez konačnog dokumenta.

"U celini, mi smo veoma zadovoljni. Deklaracija odražava situaciju u kojoj postoje različita gledišta što je bilo veoma važno za nas. Nastavićemo rad u okviru G20, to je svima u interesu", dodao je Peskov.

Samit G20 održan je na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra.

image