Medvedev upozorava: Amerika nastavlja da proizvodi biološko oružje, Rusija ima odgovor

Vašington nastavlja da sprovodi vojno-biološke programe koji imaju za cilj stvaranje posebno opasnih veštačkih patogena i mikroorganizama, poručuje bivši ruski predsednik

Vašington, uprkos upozoravanjima Rusije u vezi sa biološkim laboratorijama na postsovjetskom prostoru, nastavlja da sprovodi vojno-biološke programe za stvaranje posebno opasnih veštačkih patogena, tačnije, komponenti biološkog oružja, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Kao što je poznato, velika mreža bioloških laboratorija u zemljama postsovjetskog prostora predstavlja ozbiljnu opasnost po naše nacionalne interese. O tome smo mnogo puta razgovarali, a u vezi sa tim smo se obraćali i našim partnerima. Ali, ipak, Vašington nastavlja da sprovodi vojno-biološke programe koji imaju za cilj stvaranje posebno opasnih veštačkih patogena i mikroorganizama", kazao je Medvedev na sastanku međuresorne komisije Saveta bezbednosti Rusije za suzbijanje pretnji biološkoj bezbednosti.

Prema njegovim rečima, ruske specijalne službe treba da usvoje mere za suprotstavljanje vojno-biološkim programima Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je precizirao, reč je o nabavci komponenti biološkog oružja, a odgovor na te pretnje su efikasne mere preko vladinih agencija i specijalnih službi.

"Osim toga, potrebno je raditi na stvaranju mehanizama za praćenje istraživačkih aktivnosti u tim biološkim laboratorijama, koristiti međunarodne platforme za to i privući sve zainteresovane partnere na inicijativu Rusije, a mi ih imamo mnogo", istakao je Medvedev.