Rusija

Moskva o poseti Stoltenberga Balkanu: Provokacija, SAD i EU podstiču srbofobiju na KiM

Poseta Jensa Stoltenberga Bosni i Hercegovini i Srbiji je jasna provokacija, jer kako istorija pokazuje, pojava Alijanse na Balkanu uvek je praćena tugom i gubicima života, pustošenjem i ratnim zločinima, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Moskva o poseti Stoltenberga Balkanu: Provokacija, SAD i EU podstiču srbofobiju na KiM© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Nedavna turneja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga na Balkanu je postala još jedan dokaz destruktivnog kursa severnoatlantskog bloka, usmerenog na intenziviranje zaoštravanja zemalja regiona koje su još uvek van Alijanse, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Boravak Jensa Stoltenberga u Bosni i Hercegovini i Srbiji bio je jasno provokativan. Pokušao je da se uvuče u unutrašnje stvari BiH i iznudi približavanje te države evroatlantskim strukturama. Agresivno je predlagao povećanje saradnje sa Beogradom, uprkos neutralnom statusu Srbije, optuživši Rusiju za 'sve grehe'", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Kako je istakla, Moskvu optužuju da radi na "širenju dezinformacija i podrivanju situacije na Balkanu".

"Ništa novo. To je tradicionalni metod predstavnika Alijanse da zastraše svoje partnere pretnjom koja navodno dolazi iz Rusije. Polazimo od toga da NATO mora da prekine svoju politiku destabilizacije Balkana, nametanja sopstvenih pravila i stvaranja novih linija podele", poručila je Zaharova.

Ona je dodala da izjava Stoltenberga o spremnosti bloka da "stvori bezbedne uslove za sve ljude na tzv. Kosovu", kako je definisano u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, i koraci preduzeti za povećanje veličine kosovskih snaga pokreću mnoga pitanja.

"Nije poznata ni jedna činjenica kada je NATO kontingent zaštitio Srbe od bezakonja predstavnika prištinskih vlasti, od njihovog agresivnog delovanja na severu regiona. Kako istorija pokazuje, pojava Alijanse na Balkanu uvek je praćena tugom i gubicima života, pustošenjem i ratnim zločinima", istakla je Zaharova.

SAD i EU podstiču agresivnu srbofobiju

Zaharova je navela da privremeni organi samouprave u Prištini nastavljaju da eskaliraju situaciju u južnom srpskom regionu, delujući isključivo u logici narušavanja autohtonog nealbanskog stanovništva i nastojeći da pojačaju svoje pretenzije na "državni" status.

"Takozvane 'albanske vlasti' su, kao i prošle godine, grubo prekršile izborna prava lokalnih Srba, uskrativši im mogućnost da učestvuju na vanrednim izborima za Skupštinu Srbije u mestu prebivališta, koji su zakazani za 17. decembar ove godine. Potpuno podrugljivo zvučao je predlog Prištine da se po tom pitanju zaključi neka vrsta 'međudržavnog' sporazuma", ukazala je Zaharova.

Ona je naglasila da premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti nastavlja svoju ciničnu ucenu, izvlačeći iz Beograda priznanje "nezavisnosti" regiona.

"To je još jedan udarac ustaljenoj praksi glasanja među Srbima pod okriljem Misije OEBS-a na Kosovu. SAD i EU, koje na svakom koraku licemerno žure da se ponašaju kao šampioni ozloglašenih demokratskih standarda, u ovom slučaju zatvaraju oči pred kršenjem osnovnih prava kosovskih Srba, što samo podstiče  agresivnu srbofobiju. Dvostruki standardi Zapada kakvi i jesu", zaključila je.

image